DJEČJI TJEDAN

Objavljeno : 10. lis 2023.

DJEČJI TJEDAN

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je VJEŠTINE jer je Europska komisija je 2023.godinu proglasila Europskom godinom vještina. Posjedovanje relevantnih vještina pomaže ljudima da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se u potpunosti uključe u društvo i demokratske procese. Potaknuti tim saznanjima pozvane su sve odgojno obrazovne ustanove da osvijeste kod djece i mladih koliko je važno od najranije dobi kod djece razvijati različite vještine (na području umjetnosti i društvenih znanosti, prirodnih znanosti, tradicionalnih umijeća, ekologije i održivog razvoja, inovativnosti, empatije i filantropije) te svijest o cjeloživotnom učenju.

Kako bi obilježili Dječji tjedan odlučile smo za djecu osmisliti aktivnosti s ciljem razvoja vještina u području STEM-a i aktivnosti za razvoj raznih vještina na području umjetnosti. STEM pristup znači da se dijete potiče na interdisciplinarno učenje odnosno kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka. Djecu je važno poticati od najranije dobi na ovaj način razmišljanja koji uključuje: istraživanje, detaljnu analizu, promatranje pojava i prirodnih zakona oko sebe, logičko i kritičko promišljanje, argumentiranu raspravu, učenje kroz metodu „pokušaja i pogreške“, princip „uradi sam“ i kombiniranje znanja koje je dijete u određenoj dobi savladalo.

Posjetili smo u Muzeju Grada Đurđevca izložbu 39 Susreta likovnih stvaralaca  gdje su  izloženi radovi 118 autora iz gotovo cijele Hrvatske, koji su se predstavili različitim tehnikama, od olovke, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. U vrtiću smo im ponudile razne likovne materijale kako bi imali mogućnost i isprobati rad likovnim tehnikama koje do sada nisu koristili (uljane boje, akrilne boje, suhi pastel…). Proveli smo i eksperiment miješanja ulja i vode kako bi djeca mogla ispravno koristiti uljane boje u radu. Kako bi potaknule kreativnost kod djece i pružile im bolju mogućnost otkrivanja i prepoznavanja emocija za likovni motiv odabrale smo nevizualni poticaj STRAH. Građevni centar nadopunile smo raznim drvenim elementima. Kako bi razvili ekološku osviještenost kod djece potaknuli smo ih da operu čaše od jogurta koji su popili za užinu kao bi ih koristili za igre građenja. Djeca su se iskušala u nekoliko STEM graditeljskih izazova kao što su gradnja visoke građevine, nastambi za životinje, gradnja kuća manjim kockicama, gradnja raznih konstrukcija koristeći magnetne elemente te glinu i čačkalice. Poslušali su priču Bjelko i Crnko grade kuću i pjevali pjesmicu Dom. Nakon priče razgovarali smo o raznim zanimanjima koja su važna kako bi se izgradila kuća (zidar, krovopokrivač, keramičar…).

 

Odgojiteljice Renata i Lana

Skip to content