KRIJESNICE RADE POKUSE

Objavljeno : 27. sij 2020.

KRIJESNICE RADE POKUSE

U ovo hladno zimsko vrijeme svi očekujemo snijeg kako bi mogli uživati u njemu, sanjkati se, grudati i praviti snjegovića. Ove godine to nam još nije bilo moguće, ali smo zato u našoj skupini radili nekoliko pokusa kako bi barem malo doživjeli zimu.
Prvi pokus nam je bio kristalizacija soli, gdje smo u teglici smiješali toplu vodu i jako puno soli te smo od spužvice izrezali pahuljicu i ostavili na prozoru te promatrali. Već za dva dana su se vidjele promjene i pahuljica nam je počela dobivati kristale. Ono što nismo očekivali je da će nam i teglica biti prekrivena „ledom“ (soli), a nakon 2 tjedna nam je i većina olovke bila pokrivena „ledom“. Pokus smo promatrali 3 tjedna i svakim danom uočavali nove promjene.
Drugi pokus nam je bilo smrzavanje, djeca su s odgojiteljicom stavila plastične životinje u čaše s vodom te su preko noći bile vani na temperaturi ispod 0. Drugi dan smo promatrali što se dogodilo s vodom, do nekih životinja nismo mogli pošto je iznad njih bio led. Dječaci su pokušali držati led u ruci, ali brzo odustali zbog hladnoće, međutim jako im se svidjelo kako se led otapa. Izdvojili smo nešto leda i promatrali kako se polako pretvara nazad u vodu.
Iako nemamo dovoljno snijega za igru vani, djeca su uživala u našim malim pokusima u kojima smo barem malo približili čarobnu zimu.

Odgojiteljice: Elizabeta i Slavica

Skip to content