KRIJESNICE U PROLJEĆU

Objavljeno : 17. svi 2021.

KRIJESNICE U PROLJEĆU

Tijekom boravka na dječjem igralištu djeca uočavaju da je trava porasla i zazelenila. Uočavaju u travi male bijele cvjetiće – tratinčice. Djeca su ih ubrala pa smo promatrali kako izgleda cvijet: ima puno malih latica bijele boje, malu tanku stabljiku, a ”unutra” žuti ”kružić”.

Odgojiteljice donose djeci cvijet visibabe, drijemavaca i ljubičice kako bismo ih usporedili sa cvijetom tratinčice i uočili razlike. Brojali smo latice, uočili da visibaba ima samo tri latice, ali su one puno veće nego kod tratinčice. Ljubičica je također mala, ali njene latice su plave boje. Pročitali smo priču ”Zašto visibaba ima pognutu glavu” i saznali da je cvijeće procvalo jer dolazi proljeće i sunce je zagrijalo zemlju. Pozdravili smo dolazak proljeća pjesmama ”Visibaba” i ”Zapjevala ptica”. Saznali smo da neko cvijeće raste na drvenoj ”šibi” (u grmu) jer smo vidjeli u vazama u garderobi forzicije i cica-mace.

Djeca su svoje spoznaje i doživljaje izrazila raznim likovnim tehnikama: temperom, kolažom, vodenim bojicama, plastelinom, tušem.

Saznali smo da neko cvijeće ne raste na livadi ili u šumi, nego u vrtu, a da bi naraslo, moramo ga posaditi: ruže, narcisi, tulipani, zumbuli.

Tijekom tih aktivnosti djeca su usvojila nazive nekog cvijeća, te dijelove cvijeta na hrvatskom jeziku.

Odgojiteljica Slavica

 

Skip to content