Loptice nastavljaju s projektom”Tradicija i običaji našega kraja”

Objavljeno : 13. sij 2019.

Loptice nastavljaju s projektom”Tradicija i običaji našega kraja”

U sklopu projekta “Tradicija i običaji našega kraja” posjetili smo blagdansku izložbu u Koprivnici pod nazivom “Božićni običaji u Podravini”.

Kako su se nekad ukrašavale kuće i radili ukrasi vidjeli smo u Muzeju grada Koprivnice, autorice Vesne Peršić Kovač. Izložba prikazuje razdoblje s početka prošlog stoljeća, od adventa do Sveta tri kralja, koji u Podravini obiluju običajima. Uz prikaz ukrašavanja kuća u podravskim selima vidjeli smo i razne predmete vezane uz božićne blagdane, te tradicijski božićni nakit. Nakit su podravske žene izrađivale od materijala iz prirode poput slame, perja i vune. Vidjeli smo i poznate podravske ružice izrađene od krep papira. Djeci su bile zanimljive  božićne čestitke i kalendari kakvih danas više nema.

Nakon izložbe, posjetili smo čuvare obiteljske tradicije – Ljubicu i Vinka Špičko. Saznali smo kako se izrađuju licitarski proizvodi , medenjaci , gverc , lizalice i starinski bomboni. Izrada licitara je dugotrajan proces iako ne izgleda tako. Sve se radi ručno, od samog oblikovanja pa do ukrašavanja. Prvo treba zamijesiti tijesto pa dok se osuši treba ga ispeći te bojati i na kraju ukrasiti. Posebno su poznati njihovi medenjaci u kojima najviše uživaju djeca. Ovim posjetima proširili smo kod djece saznanje o kulturnoj baštini i karakterističnim običajima našega kraja.

Odgojiteljice: Sabine i Ljiljana

Skip to content