OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN PRAVA DJETETA – DJEČJI VRTIĆ JE MJESTO GDJE DIJETE ŽIVI I UČI SVOJA PRAVA

Objavljeno : 21. stu 2018.

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN PRAVA DJETETA – DJEČJI VRTIĆ JE MJESTO GDJE DIJETE ŽIVI I UČI SVOJA PRAVA

Kada kod djeteta čujemo glasno izgovoreno «Imam pravo!» i to u situaciji u kojoj zaista postoji razlog za ostvarivanje njegova prava, trebamo stati i slušati. Kao odgajateljice i mi smo stale, slušale i pitale se: Koliko djeca u skupini poznaju svoja prava? Što mogu naučiti o svojim pravima? Uvijek govorimo o pravima, a što je s dužnostima?

Ljudska, pa i dječja prava svakom pripadaju od rođenja, ona se ne trebaju zaslužiti.

Naš plan je bio da kroz igru upoznamo djecu s njihovim pravima i dužnostima i da ih naučimo da imaju pravo tražiti ostvarenje svojih i tuđih prava.

Aktivnosti koje smo radili zbog bolje preglednosti podijelile smo na dva područja:

područje «Ja» i «Ja i drugi» iako su ta područja povezana i nerazdjeljiva.

Područje «Ja»

Osmislile smo sadržaje i aktivnosti koje će pomoći djeci da upoznaju svoje mogućnosti i ograničenja i da razviju pozitivne osobine ličnosti.

Drvo želja

Izradile smo veliki zidni plakat s aplikacijom stabla. Djeca su izrezivala jabuke na koje smo pisale želje djece. Korijenje je predstavljalo one koji će nam pomoći u ostvarivanju želja, a listovi ono što nam omogućava ostvarenje želja.

Album Ljudi koje volim

U ponuđene albume djeca su crtala osobe koje vole, a ispod svakog smo crteža napisale izjave djece zašto ih vole.

Navedene aktivnosti pomogle su djeci u jačanju pozitivne slike o sebi, jer ličnost koja je sigurna u sebe prihvaća i poštuje druge, poštuje svoja i tuđa prava.

Područje «Ja i drugi»

Zvono tišine

Na djeci dostupom mjestu (uz dogovorena pravila) postavile smo zvono. Djeca su ga koristila kada su željela nešto reći ili kada su trebala malo tišine. Jedno vrijeme djeca su zvono često isprobavala i s njime zvonila, ali zvono je na kraju postiglo svoju svrhu traženja i ostvarivanja svojih prava na nesmetanu igru i rad.

Kroz igru i druženje djeca su učila svoja prava, naučila su reći svoje mišljenje i uvažavati sebe i druge.

Odgoojiteljice: Ljiljana i Sabine

 

Skip to content