POVRĆE U ISKRICAMA

Objavljeno : 27. ruj 2021.

POVRĆE U ISKRICAMA

U našoj tjednoj temi aktivnosti obrađivali smo povrće kao bitan i zdrav dio naše prehrane. Želja nam je da djeca od malena nauče razvijati svijest i odgovornost prema vlastitom zdravlju i kako je važno i potrebno jesti raznoliku hranu, a između ostalog i razno povrće. Zamolili smo roditelje za suradnju i pomoć u sakupljanju potrebnog materijala i oni su nam donijeli veće količine prekrasnog povrća. Promatrali smo kako povrće izgleda, kojih je boja i oblika, međusobno ih uspoređivali i isprobavali okuse, razvijali osjetila – vid, miris, dodir, okus.

Bili smo i u posjetu našem vrtićkom EKO vrtu u kojem se sadi, uzgaja i zrije povrće. Pričali smo priču „Veliki i mali zec“ , „ Jakov sklapa prijateljstvo s voćem i povrćem“ , razgledavali slikovnice „ Povrće“, „Zdravi povrtnjak“.

Djeca su na taj način bogatila rječnik novim riječima i pojmovima. Crtali smo povrće pastelama i drvenim bojicama, škarama izrezivali fotografije povrća iz starih kataloga, nožićima su djeca usitnjavala povrće i od toga zajedno s odgojiteljicom izradila „ Zimnicu“ u teglicama. Također su se izražavali domaćim plastelinom modelirajući mrkvice i drugo povrće te razvijala finu motoriku šake.

Posebno im je bilo interesantno kad su se od povrća izrađivale lutkice kojima smo oči, usta, nos i kosu učvršćivali čačkalicama. Kad su lutkice bile izrađene poslužile su nam za malu scensku improvizaciju.

Nakon tog smo lutkice odnijeli kao poklon našim dragim tetama kuharicama koje nam ukusno i zdravo kuhaju kako bi djeca dobro i brzo rasla. Tom gestom smo ih jako obradovale, a one su izložile naš poklon – lutkice – u kutiću pokraj vrtićke kuhinje.

Tim aktivnostima smo nastojale pozitivno djelovati na razvoj svijesti o zdravoj hrani, a ujedno smo i započeli naš ovogodišnji projekt LUTKE U ISKRICAMA.

 

Odgojiteljica Diana i med. sestra Sonja

 

Skip to content