Što su Cvjetići naučili spremajući zimnicu?

Objavljeno : 29. ruj 2018.

Što su Cvjetići naučili spremajući zimnicu?

Cvjetići su bili jako vrijedni u prikupljanju povrća za zimnicu. Vladalo je silno uzbuđenje.

Jedni su razvrstavali povrće, drugi su ga čistili i prali, a treći usitnjavali. Našlo se tu svega  –  tikvica,  paprike, luka, mrkve, zelenih rajčica. Cijela soba je mirisala po povrća. Nakon što su uz pomoć odgojiteljica tegle napunjene , bilo je potrebno sve iza sebe dobro počistiti – stolove, posuđe, pribor, pod . Tete kuharice su nam pomogle u kuhanju otopine s octom i začinima s kojom se zalijeva zimnica.

Ovom aktivnošću djeca su naučila nazive povrća, klasifikaciju, raspoznavanje i imenovanje mirisa i okusa. Vježbala su finu motoriku koja je jako važna u pripremi djece za pisanje. Usvajala su količinske odnose ali i vježbali socijalne odnose, osobito vještine dogovaranja i pregovaranja. Stekla su i znanja o procesu konzerviranja voća i povrća. Razvili su svoj stav prema zdravoj hrani.

No, svakako je najvažnija dobit ove aktivnosti razvoj sigurnosti i samopouzdanja, jer  su djeca shvatila da i sama mogu učiniti puno toga, da ih vlastiti angažman čini radosnim jer kada dijete nešto samo uradi to je puno vrjednije nego kada odrasli čini ono što dijete može samo.

Tako  su naši CVJETIĆI obogaćeni novim znanjem i srećom što su mogli sami sudjelovati u njezinoj pripremi.

 

Skip to content