Vrijedni kao pčele, slatki kao med

Objavljeno : 23. svi 2023.

Vrijedni kao pčele, slatki kao med

Koje boje su pčele? Gdje žive pčele? Kako se zove njihova kućica? Što nam daju pčele? Tko su pčelari? Kako možemo pomoći pčelama? Sve to saznali smo u provedbi tjedne teme o pčelama gdje su nam glavni ciljevi bili poticanje socijalnih kompetencija u održavanju odnosa (suradnja) te proširivanje dječjeg aktivnog i pasivnog rječnika putem razgovora, listanja i promatranja slikovnica, enciklopedija i sl.

U istraživačko-spoznajnim aktivnostima proučavali smo  enciklopedijske priručnike za djecu i ostalu pripadajuću literaturu o pčelama oplemenjujući tako naš rječnik upoznavanjem i upotrebom novih riječi poput: pelud, nektar, košnica, matica, radilica, trut, pčelar, saće i sl.  Proučavali smo građu tijela pčela i saznali kako pčele piju nektar, ali i gdje im se nalazi žalac koji  koriste u slučaju opasnosti. Izveli smo simulaciju prenošenja peludi s cvijeta u košnicu i tako uočavali samo jedan mali dio procesa nastanka ukusnog meda.  Tijekom boravka na otvorenom posadili smo ukrasno cvijeće i tako osigurali hranu pčelama. Raznovrsnim didaktičkim igrama razvijali smo motoričke sposobnosti ruku, šake, prstiju, ali i strpljivost, pamćenje i koncentraciju.

Kroz aktivnosti likovnog izražavanja i stvaralaštva izrađivali smo pčelice od papirnatih tanjura koristeći tempere i kolaž papir, te košnice koje krase naš dnevni prostor.

Navedenim aktivnostima obilježili smo Svjetski dan pčela (20.5.) te Svjetski dan biološke raznovrsnosti (22.5.) naglašavajući važnost i značaj pčela, ali i ostalih korisnih kukaca jer svaka vrsta ima svoju ulogu u prirodi, a na nama je da se odgovorno ponašamo.

 

Odgojiteljice: Anamari i Ana-Marija

 

 

 

Skip to content