ZIMA U ŽIRAFICAMA

Objavljeno : 31. sij 2023.

ZIMA U ŽIRAFICAMA

Potaknuti dolaskom hladnijeg vremena odlučili smo u našoj skupini stvoriti pravi mali zimski ugođaj. U spoznavanju vanjskog svijeta i događaja oko nas, našim malim Žiraficama pomogle smo tako što smo im omogućile da istražuju nove sadržaje, prvenstveno svojim osjetilima. Putem jednostavnih i djeci jasličke dobi prilagođenih materijala, djeca su otkrivala čari zime.
Ponuđeni materijali su bili: vata, stiropor, papiri različitih boja i dimenzija kao i razne tehnike slikanja – oslikavanje kistom, spužvicama, otiskavanje dlanova, slikanje ledom u boji, lijepljenje i drugo.
Izuzetnu radost i sveopće veselje te gužvu oko stola izazvala je izrada umjetnog snijega od sode bikarbone i pjene za brijanje. Naučili smo i koje su to polarne životinje i nekoliko njih stavili u naš snijeg. Pokušali smo i oponašati njihovo kretanje.
Razgovarali smo o hladnoći, snijegu i ledu, ali i o zimskoj odjeći koja nam je potrebna. Boravili smo puno na svježem zraku što je jako bitno. Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Djeca u neposrednom kontaktu sa snijegom i ledom imaju mogućnost razvoja taktilne percepcije te na taj način smanjuju taktilnu preosjetljivost.
U pričama o zimi djeci su se najviše sviđale slikovnice, ali i nove pjesmice koje smo naučili – „Ide zima“, „Snjegović“, „Padaj padaj snježiću“. Ovim aktivnostima kod djece potičemo razvoj slušanja i razumijevanja govora, govornih vještina, bogaćenje rječnika, vještinu slušanja, sposobnost razumijevanja literalnih djela kao i razvoj glazbenog pamćenja i dobru zabavu. Kako nam je bilo možete pogledati u fotogaleriji.

Odgojiteljice: Danijela i Katarina

 

 

Skip to content