Zvjedice u iščekivanju snijega

Objavljeno : 13. sij 2020.

Zvjedice u iščekivanju snijega

Mjesec siječanj u vrtiću prepun je različitih zimskih aktivnosti, a neke od njih su vezane uz snijeg i led. Boravak na svježem zraku idealan je zbog pozitivnog utjecaja na sveukupni psihofizički razvoj djeteta. Na taj se način jača dječji organizam i stvara se određena otpornost.

Zvjezdice svakodnevno sudjeluju u igrama i raznim aktivnostima na svježem zraku, a neke od aktivnosti prilagodili smo za igru na toplom u našoj sobi. Počevši igrama o ledu i pingvinima kroz razne priče stigli smo i do teme „snjegović“. Kako vani još nema snijega da bismo izgradili pravi snjegović odlučili smo ga izraditi na razne načine u sobi. Građenjem snjegovića možemo razvijati brojna razvojna područja. Možemo raditi velike i male kugle, brojati ih, vježbati prostorne odnose stavljajući jednu kuglu na drugu, pored druge, ispod, iznad… Razvijati spoznaju o pojmovima „dio i cjelina“ te neograničeno razvijati svoju kreativnost dodavanjem detalja našem snjegoviću. Kreativnost će također doći do izražaja smišljanjem priča o snjegoviću i njegovim prijateljima.

Aktivnosti koje smo započeli su poklapalice sa snjegovićima, konstrukcija snjegovića od perlica, filca, vate. Sastavili smo i nekoliko raznih slagalica na kojima se sakrio naš snjegović. Kroz priče i razne slikovnice spoznali smo što sve ima snjegović. Igra u istraživačkom centu djeci je vrlo zanimljiva. Jeste li znali da se od snijega može skuhati i čušpajz? Nakon priče o tri snjegovića spojili smo istraživačku i likovnu aktivnost u kojoj su djeca brišući pjenu za brijanje radila „otiske u snijegu“ i crtala razne oblike.

Brojne snježne aktivnosti još su pred nama. U građevnom centru izgradit ćemo razne snjegoviće od materijala koji nije snijeg. Na tjelesnim aktivnostima vježbat ćemo preciznost ruku bacajući grude snijega u snjegovića. Kroz glazbenu i dramsku aktivnost usvojit ćemo tekst i melodiju pjesmice „Bijeli snješko“.

Zvjezdice uživaju igrajući se u aktivnostima koje su imitacija snijega, još samo svi nestrpljivo čekamo da snijeg padne kako bi te aktivnosti upotpuniti boravkom vani.

Odgojiteljice: Ivana i Antonia

 

Skip to content