Kako se igrati s djecom?

Objavljeno : 26. stu 2021.

Kako se igrati s djecom?

Nemam nikakve igračke! Dosadno mi je! Što ćemo sada raditi? Igraj se sa mnom! Kako je došlo hladnije vrijeme (a možda i prije) ovakve rečenice vrlo su česte u mnogim obiteljima. Čak i kad se dijete uspije zaigrati samo, to je kratkog vijeka te se ono ubrzo opet vraća na već spomenute rečenice. Mnogi roditelji, u nedostatku boljih ideja posežu za modernim rješenjima današnjice te djetetu daju mobitel u ruke ili ga posjednu ispred televizora zanemarujući time veliku važnost igre.

Igra je najprirodnija aktivnost svakog djeteta koja uz samu zabavu koju pruža djeci ima i mnoge druge pozitivne karakteristike. Velika važnost igranja s djetetom leži u stvaranju povezanosti s njime čime se omogućava njegovo emocionalno sazrijevanje.

Prije nego započnete sa igrom uzmite u obzir dob vašeg djeteta i vještine i sposobnosti koje sa tom dobi idu. Osmislite igru koja je primjerena kako ne biste izazvali frustracije kod djeteta i tako izazvali kontraefekt. Kod beba ćete vi morati biti kreator aktivnosti te je na vama samo da pratite reakcije bebe kako biste znali da li ona uživa u igri ili joj je dosadilo. Kod starijeg djeteta pak prepustite njemu da vodi igru, odnosno da ono samo određuje što mu odgovara. Na vama je da pratite dijete i prepustite se uživanju u igri i ugodnom provođenju vremena s njim.

U nedostatku vremena uključite vaše dijete u aktivnosti koje vi morate odraditi. Dijete česte želi biti ”veliko” te će biti i više nego ponosno i sretno kada vam bude asistiralo u odraslim aktivnostima poput pečenja kolača ili popravljanja nečega.

Nemojte se ustezati posegnuti za igrama vašeg djetinjstva. Vrlo često, u zasićenju aktivnostima i igrama modernog doba, dijete bude oduševljeno kada mu se ponude stare igre poput ”Kalodonta”, ”Boce istine”, ”Kolariću, Paniću”, ”Ledene babe” ili ”Pokvarenog telefona”.

Dodatni savjeti za mame i tate:

  • Obavezno izdvojite vrijeme za igru s vašim djetetom svaki dan
  • Tokom tog perioda posvetite se samo i isključivo djetetu
  • Uvrstite igru kao vaš svakodnevni ritual
  • Uvedite društvene igre u kojima može sudjelovati cijela obitelj
  • Kroz igru naučite svoje dijete da su i pobjede i porazi sastavni dio svake igre, a i života
  • Određene vrste igara iskoristite da prenesete određena znanja svom djetetu
  • Kroz igru radite na samopouzdanju vašeg djeteta te redovito ističite njegove sposobnosti i vještine

Svakodnevni trenuci koje provedete s djecom u igri mogu imati pozitivan učinak i na vas i na djecu, no imajte ravnotežu na umu. Koliko god je važno da vi kao roditelji provodite vrijeme sa djetetom i igrate se s njim, isto toliko je važno i da naučite svoje dijete da se zna igrati samostalno.

 

Ana Jovičić, prof. ped.

Skip to content