MENTALNO ZDRAVLJE DJECE – U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Objavljeno : 17. lis 2021.

MENTALNO ZDRAVLJE DJECE – U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Mentalno zdravlje definira se kao stanje uspješnog funkcioniranja i optimalnog korištenja svojih potencijala. Postoje brojni dokazi da cjeloživotni problemi s mentalnim zdravljem počinju u djetinjstvu (više od polovice mentalnih bolesti pojavljuje se prije 14. godine). Problemi mentalnog zdravlja u ranoj dobi stvaraju temelj poremećajima mentalnog zdravlja kasnije u životu.

S obzirom na dob u kojoj se stvaraju začeci poremećaja, važno je da roditelji, pedijatri, odgojitelji i stručni suradnici mogu prepoznati potencijalne probleme mentalnog zdravlja djece. Neki od simptoma mentalnih bolesti djece uključuju pretjeranu zabrinutost ili tjeskobu, hiperaktivno ponašanje, česte noćne more, česta nepoželjna ponašanja, agresiju, napadaje bijesa…

Odgojitelji u vrtićima imaju veliku ulogu u ranom prepoznavanju stanja mentalnog zdravlja. S obzirom da kontinuirano rade sa mnogo djece, mogu prepoznati potencijalno opasna stanja mentalnog zdravlja i upozoriti obitelj. Također, odgojitelji su tu, da u suradnji s roditeljima, razvijaju mentalnu otpornost kako bi djeca kasnije u životu bila sposobna suočiti se sa svim izazovima. Zato je jako važno uočiti rane znakove mentalnih poremećaja. No, najvažnija od svega je prevencija.

Dječji vrtić Maslačak na sebi svojstven i ostvariv način radi na prevenciji – tjelovježbom i boravkom na otvorenom u što većoj mjeri. Tjelesna aktivnost dokazano ima mnoge koristi za tjelesno i mentalno zdravlje. Sudjelovanje u zabavnim tjelesnim aktivnostima pridonosi osjećaju sreće i zadovoljstva kod djece te se stvaraju prijateljstva koja su od velike važnosti za održavanje mentalnog zdravlja. Samopouzdanje raste kod svakog djeteta sa uspostavljanjem bliskih odnosa sa prijateljima, sa izgradnjom pozitivne tjelesne figure i sa dobrim osjećajem koji aktivnost pruža.

Jako je važno da se djeca od najmanje jasličke dobi upoznaju sa zdravim načinom života kako bi kasnije kroz život lakše prihvatila i održala taj način funkcioniranja. Poznata latinska poslovica ”Mens sana in corpore sano – U zdravom tijelu zdrav duh” možda najbolje opisuje kako se mentalno i tjelesno zdravlje nadopunjuju te kolika je njihova važnost. Brojni znanstveni radovi također govore u korist pozitivnih utjecaja tjelesne aktivnosti i kretanja, ne samo na tjelesno već i na mentalno zdravlje.

Iz tih razloga izlazi činjenica da je apsolutno nužno da se djetetu, unutar obitelji, ali i vrtića, pruži zdrav način funkcioniranja, bilo to putem vježbanja, provođenja vremena na otvorenom ili sudjelovanja u određenim sportovima. Dužnost nam je da kao stručnjaci, ali i roditelji učinimo sve što je u našoj moći kako bi djeca odrastala u tjelesno i mentalno zdrave osobe.

Ana Jovičić, prof. ped.

Skip to content