SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Objavljeno : 2. tra 2024.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

 

Drugog travnja svake godine obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Prilika je to da više govorimo o poremećaju koji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ima otprilike 1 od 100 djece.

Naziv „poremećaj iz spektra autizma“ daje naslutiti da taj naziv obuhvaća širok raspon poremećaja koji se javljaju u ranom djetinjstvu. Glavni simptomi uključuju prisutnost teškoća u komunikaciji i socijalnim interakcijama, poput neuspjeha u održavanju razgovora, smanjenog dijeljenja interesa i emocija, atipičnosti u uporabi kontakta očima, visini, brzini i intonaciji govora te teškoće u sudjelovanju u različitim vrstama igre, u sklapanju prijateljstava, nedostatak interesa za druge i slično. Uz ove simptome, prisutni su i stereotipni ili repetitivni motorički pokreti, uporaba predmeta ili govora, poput skakutanja i pljeskanja, zatim pretjerano pridržavanje rutina i otpornost promjenama, specifični interesi visokog intenziteta (npr. klime, slova, simboli) te pretjerana ili nedostatna reaktivnost na senzoričke podražaje, poput zvuka, dodira, svjetla, teksture i sličnog. Važno je istaknuti da nisu svi simptomi prisutni kod svakog djeteta te da oni mogu biti prisutni u različitom intenzitetu, što i opisuje sama riječ „spektar“ u nazivu poremećaja.

Roditelji se često odlučuju potražiti informacije o autizmu na internetu što rezultira nepotpunim i ponekad netočnim informacijama koje doprinose povećanju razine stresa i roditelja, ali i samog djeteta. Kako bi se ovakvo traganje za odgovorima spriječilo, nužno je da stručnjak, ali i roditelj što ranije prepoznaju simptome kod djeteta te da ga uključe u programe rane intervencije. Ako se u bilo kojem trenutku zabrinete za komunikacijski i jezično-govorni razvoj vašeg djeteta, slobodno se obratite logopedinji u našem vrtiću.

Na portalu logoped.hr jedna je majka na prekrasan način opisala sve izazove, ali i mnoge ljepote u odgoju djeteta s autizmom. U nastavku se nalazi poveznica na arhivu objava te Vam predlažem da ih pročitate! https://logoped.hr/category/autizam-i-mi/

 

Izvori:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596

Riback Hofmann, R. (2023). Understanding the Spectrum: What the Word “Spectrum” Means in Autism Spectrum Disorder. Preuzeto 02.04.2024. s https://www.linkedin.com/pulse/understanding-spectrum-what-word-means-autism-rozanna-riback-hofmann/ .

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) (bez dat.). Autism. Preuzeto 02.04.2024. s https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders

 

Fotografija preuzeta s:

Riback Hofmann, R. (2023). Understanding the Spectrum: What the Word “Spectrum” Means in Autism Spectrum Disorder. Preuzeto 02.04.2024. s https://www.linkedin.com/pulse/understanding-spectrum-what-word-means-autism-rozanna-riback-hofmann/ .

Skip to content