Akcija “Vidi i klikni!”

Objavljeno : 19. tra 2013.

Ozljeđivanje i stradavanje djece u prometu je svakodnevnica. Na to trebamo biti svi osjetljivi  u obitelji i društvo u cjelini. Upozoravanje i senzibilizacija vozača, roditelja i javnosti treba dovesti do promjene stavova i ponašanja sudionika u prometu.

HAK PROVODI KAMPANJE KOJE IMAJU ZA CILJ PODIZANJE SVIJESTI O ODGOVORNOM I SIGURNOM SUDJELOVANJU U PROMETU.

Sve  dosadašnje kapanje ,akcije i aktivnosti dio su misije HAK-a k cjeloživotnom učenju o prometu i odgajanja za sigurno sudjelovanje u prometu. Problemi malih pješaka – djece u prometu , najčešće su vezani za rizike i njihovo sudjelovanje u prometu u funkciji pješaka , siguran smještaj i sjedenje u automobilu u svojstvu putnika.

Koncept programa “idi i klikni” je usvajanje praktičnih informacija , spoznaja i znanja o:

  •  sigurnom načinu ponašanja u prometu
  • prepoznavanje karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenje nogostupa
  • siguran prelazak ceste( korištenje pješačkog prelaza)
  • prepoznavanje znakova koje u prometu daju vozači automobila
  • korištenje sigurnosnih pojaseva

Ciljana skupina  su djeca u 6-7 godini života. Vrijeme  prezentacije ovog projekta je 75 minuta. U radu su korištena nastavna sredstva i pomagala: semafor za pješake, zebra-pješački prijelaz, modeli automobila za napuhavanje, električni automobil, lutak (dijete) bojanke slikovnice. Današnju edukaciju vidjelo je 50 djece budućih školaraca. Hvale vrijedan  projekt koji ima za cilj učenje kroz činjenje. Današnju akciju u vrtiću osigurao je HAK- Đurđevac i Pero Krešić  u suradnji s   HAK –om Zagreb, a akciju je podržao odjel prometne policije Đurđevac, načelnik Krunoslav Karas, donačelnica Spomenka Kovačev i djelatnik prometne preventive Marijan Domović.

Gabrijela Golub, prof.

Skip to content