BOJE U KRIJESNICAMA

Objavljeno : 17. stu 2020.

BOJE U KRIJESNICAMA

„Koja ti je najdraža boja?“ – pitanje je koje često čujemo i pitamo kada želimo bolje upoznati neku osobu. No, što kada ta osoba ne poznaje boje? Kako se ne bi dogodilo da dijete ne zna odgovoriti na ovo pitanje zbog toga što ne poznaje boje, djeca iz skupine Krijesnice upoznavala su boje i učila o njima kroz igru i različite aktivnosti.

Uspoređivali smo nazive boja na romskom i na hrvatskom jeziku te ih povezivali s konkretnim materijalima različitih boja kako bi djeca mogla povezati naziv boje s njezinim izgledom. U centru građenja djeca su gradila kućice lego-kockama osnovnih boja, dok su u obiteljskom centru razvrstavala plastične tanjure i pridruživala im pribor za jelo prema bojama.

Kroz didaktičku igru „Zeko traži svoj balon“ djeca su vježbala prepoznavanje i imenovanje boja te pridruživanje istih boja, što im se veoma svidjelo, kao i igra izvlačenja loptica različitih boja iz čarobne vrećice.

U centru čitanja i pisanja djeca su upoznala priču „Četiri djevojčice traže kantice“, a tijekom čitanja priče sudjelovali su u igri pridruživanja kantica djevojčicama različitih boja. Slikopričom „Lisica, jež i baloni“ još jednom smo ponovili naučeno imenujući boje balona.

Ono što je Krijesnice najviše zainteresiralo bile su aktivnosti u likovnom centru gdje smo miješali boje u prozirnim čašama i na paleti, pri čemu su djeca kroz promatranje i istraživanje zaključivala kako nastaju izvedene boje. Nakon toga djeca su promatrala različite tikvice te ih slikala jesenskim bojama, a radove smo izložili u našoj sobi.

Kroz ove, ali i mnoge druge aktivnosti Krijesnice su vježbale nazive boja i sada svatko od njih zna prepoznati i imenovati svoju najdražu boju.

Odgojiteljice: Slavica i Kristina

 

 

Skip to content