DAJ PET I SPASI PLANET!

Objavljeno : 10. svi 2023.

DAJ PET I SPASI PLANET!

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, starija skupina „Jagodice“ provela je niz aktivnosti na istu temu. Cijeli tjedan nastojali smo istaknuti važnost očuvanja prirode, razvijati pozitivne stavove o prirodi te stjecati spoznaje o ekološkim problemima jer je svjesnost o spomenutome potrebno razvijati već od malih nogu.

Pritom su nam poslužile: društvene igre „Eko Lino staza“ i „Igrajmo se do šume“, memory „energija“, jezične igre „početni glas“, „recikliramo glasove“ te matematičke igre „brojimo planete“ i „zbroji pa prema zbroju oboji“. Raznovrsnim tehnikama – flomasterima, drvenim bojicama, kolaž papirom i vodenim bojama, djeca su slikala čistu i onečišćenu Zemlju i vodu, ali i izrađivala cvijet Zemlju te štapnu lutku Zemlja. Razvijanju ekološke svijesti pridonijele su i raznolike slikovnice i priče („Mala Serena – priča o planetu Zemlji“, „10 načina da pomognem očuvati svijet u kojem živim“, „Energija i ja“, „Eko-baka i dr.“). Spoznaja o energiji kod neke djece je već na vrlo visokoj razini. Dječak P.B.T navodi kako energija dolazi od Sunca, vjetra ili vode; djevojčica N.I. ima spoznaju o tome da su na našem vrtiću postavljene solarne ploče, dok se dječak M.K. prisjeća vodenice koju je vidio u obiteljskom posjetu, a djevojčica L.Š. navodi kako je tijekom putovanja na more vidjela vjetrenjače.

Svakodnevno smo nastojali što racionalnije trošiti vodu, papir i struju i na taj način ekološki osvijestiti djecu. Nije važno čuvati naš planet samo tijekom obilježavanja Dana planeta Zemlje, već i tijekom cijele godine!

 

Odgojiteljice: Valentina i Iva

 

 

Skip to content