GLJIVICE I ZIMA

Objavljeno : 30. sij 2020.

GLJIVICE I ZIMA

Tijekom prošlotjedne šetnje, bili smo fascinirani prizorom padanja debelog inja s krošnji drveća. Budući da je proteklih nekoliko dana bila gusta magla i niske temperature, priroda se odjenula bijelim ogrtačem, a nije padao snijeg. Djeca su promatravši prizor, postavljala brojna pitanja poput je li to snijeg, kako nije snijeg, a bijelo je, zašto to pada s grana, što će se dogoditi,… Dječja znatiželja i zainteresiranost za led potakla nas je da pripremimo aktivnosti o zimi, ledu, pahuljicama,…
U istraživačkom centru, koji smo morali proširiti radi velikog interesa djece, istraživali smo led i spoznavali osnovna znanja o zakonitostima leda, agregatnim stanjima vode, nastajanju leda te smo promatrali led u različitim uvjetima. Pokusima poput trljanja različitih kockica leda između dlanova, zaključili smo da se led pretvara u vodu te da je manjim kockicama leda potrebno kraće vrijeme da se otope. Promatrali smo što se dogodi s ledom kad ga posolimo, kad ga polijevamo toplom vodom te smo ga promatrali i pod povećalima. Dio leda smo i obojali jestivim bojama, a zaleđenim kockicama tempere oslikala smo zajednički rad.
Nekolicina djece, koja nisu željela sudjelovati u aktivnostima s ledom, izrađivala su od različitih rastresitih materijala (slamke, pomponi, kamenčići, tijesto u boji, vata,…) pahuljice.
Primjerenim poticajima i različitim aktivnostima želimo potaknuti cjelokupan razvoj svakog djeteta. Prema dječjim interesima, uvodit ćemo nove aktivnosti na ovu temu.

Odgojiteljice Ljiljana i Martina

Skip to content