Gljivice istražuju povrće

Objavljeno : 18. lip 2019.

Gljivice istražuju povrće

Nakon aktivnosti i igara na temu voće, spontano nam se nametnula kao slijedeća tema koju želimo podrobnije istražiti i obogatiti spoznaju – POVRĆE.

Djeca vrlo često te biljne vrste miješaju pa si uvijek kao cilj i zadaću postavljamo da kroz igru djeca uoče razliku. Košara puna različitog povrća u sobi na stolu pobudila je znatiželju i potrebu za istraživanjem. Započinje igra povrćem. Povrće se vadi iz košare, dodiruje, miriše, opisuje kakve je boje, dodaje jedan drugome, guli se, pere, reže, jede,…

Zrna graška su bila posebno zanimljiva jer je do njih prvo trebalo doći… 😊 Zatim smo ih brojali, malim žlicama stavljali jedno po jedno u male čašice za što je potrebna velika koncentracija i upornost. Vodenim bojama smo slikali  salatu i rajčice, pregledavali slikovnice s vrtom i povrćem te učili pjesmice i brojalice.

Ostatke povrća, nakon istraživanja i igre, odnijeli smo u komposter i tako pravilno zbrinuli te u našem vrtićkom vrtu pogledali povrće koje tamo raste.

Dragi roditelji, ovakve životne, radne i praktične aktivnosti najbolje su prilike za učenje i pomažu djeci u razvoju svih osjetila, širenju spoznaja o bojama, količini, veličini, vrstama povrća, u bogaćenju rječnika, poticanju govornog i glazbenog stvaralaštva i u jačanju pozitivne slike o sebi.

 

Odgojiteljice: Ljiljana i Martina

 

Skip to content