GLJIVICE SE MASKIRALE U…GLJIVICE

Objavljeno : 24. sij 2022.

GLJIVICE SE MASKIRALE U…GLJIVICE

Doba je maškara, poklada, fašnika… Vrijeme je za maskiranje, ludu zabavu i starinske običaje. Ljudi od davnina vjeruju da ih maske štite od nesreće, prirodnih nepogoda, loše sreće i svega lošeg što ih može snaći i čega se boje. U početku su ovi  običaji imali magično značenje. Prerušavanje i oblačenjem odjeće naopako, uz zaglušnu buku i posipanje pepela trebalo je otjerati zimu i zle sile. U doba maškara djetetu treba dati priliku da na razne načine iznese neke svoje strahove te tako simbolički ovlada onim što ga plaši, zbunjuje, koči i zaustavlja. Djetetu je tada dopušteno iskazivati u naglašenom i preuveličanom obliku zamisao o osobnoj moći nad drugima i o osobnoj snazi. Naoko nekreativno maskiranje dječaka u različite likove iz crtanih filmova, a djevojčica u princeze, balerine ili dobre vile zapravo pokazuje djetetovu potrebu za stjecanjem samopouzdanja prerušavanjem.

Pokladno doba pogodno je okruženje koje omogućuje djetetu:

-očitovati izvorne osjećaje radosti, tuge, ljutnje, straha

-izražavati emocije na spontan način vriskom, vikom, otvorenim i slobodnim pokretima, simboličkom destrukcijom

-spoznati da ima mnogo mogućnosti za ostvarenje želje i potreba te da slobodno može izabrati  jednu mogućnost između mnogih

-simbolično ovladavanje načinima ponašanja koja ga igrom dovode do zadovoljenja potreba ( za moći, dominacijom, samoostvarenjem).

Pokladnim igrama, prerušavanjem dijete stječe samopouzdanje, emocionalnu sigurnost, spontanost i kreativnost izražavanja. Važno je djetetu dopustiti da bude što želi, omogućiti mu taj osjećaj veselja i slobode da bude neko drugi. Također je važno  potruditi se zajedno s djetetom oko izrade i pronalaženja maske. Ove godine naša skupina sudjelovala je u gradskoj maškaranoj povorci. Odlučili smo da postanemo opasne otrovne gljive muhare. Izmislili smo izgled kostima te na zajedničkoj radionici na kojoj su sudjelovala djeca, njihovi roditelji, skrbnici i odgojitelji i izradili kostime. Druženje i kreativnost djece i odraslih bio je pun pogodak za sve nas. Djeca su uživala u čitavom procesu te će sigurno ovu subotu spremiti u spomenar iz vrtića. Zahvaljujemo svima koji su nam u tome pomogli i sudjelovali u ovom zabavnom procesu.

Odgojiteljice: Ljiljana i Ana

 

 

 

 

 

 

Skip to content