IGRA KAMENČIĆIMA

Objavljeno : 29. kol 2023.

IGRA KAMENČIĆIMA

Nekada davno, a možda i ne tako davno djeca su se igrala u prirodi s neoblikovanim materijalima poput kamenčića. Svako dijete kamenčiće nakon igre htjelo je zadržati te su iz tog razloga džepovi bili puni raznih kamenčića. Velik interes za ovakvom igrom vidljiv je i kod naših Točkica. Svako dijete u šetnji pronašlo bi barem jedan kamenčić koji bi udarilo nogom, sakrilo u džep ili ruku da odgojiteljice ne primijete. Najčešće su ti kamenčići završili u djetetovom ormariću kako bi ga dijete moglo ponijeti kući.

Igra neoblikovanim materijalima poput kamenčića važna je za brojna razvojna područja. Ovom igrom dijete razvija grubu i finu motoriku, operativno mišljenje, samostalno istražuje, donosi vlastite zaključke, kreira vlastitu igru, smišlja svoja pravila igre, a samim time razvija i svoje samopouzdanje.

Aktivnosti s kamenčićima započeli smo donošenjem raznih kamenčića od kuće ili s mora. Svaki od tih kamenčića ima svoju priču, pa smo u vrtiću pročitali slikovnicu „Mirno leži kamen taj“. Nakon pročitane slikovnice djeca su uspoređivala kamenčiće iz slikovnice s našim kamenčićima. Djeca su sudjelovala u simboličkoj igri s kamenčićima i autićima, vježbala su grafomotoriku nizajući kamenčiće po zadanoj liniji. Stavljajući kamenčića na kamenčić  možemo dobiti zanimljivu konstrukciju bez ljepila. Na taj način dijete spoznaje pojam ravnoteže i središta. Uz pomoć kamenčića djeca su vježbala i životno praktičnu aktivnost vaganja. Kamenčića ima svakakvih stoga smo mi radili klasifikaciju po boji. Oblike i veličinu kamenčića usvajali smo uz pomoć poklapalice sa sjenom. Od velike količine kamenčića izdvojili smo obitelj kamenčića koji su bili uključeni u našu pjesmicu. Kako bi zaključili aktivnosti igre s kamenčićima u šetnji pored vrtića primijetili smo veliku hrpu kamenčića i strojeve kojima se ti kamenčići premještaju i utiskuju.

U ovakvim igrama vidljiva je suradnja među djecom, ali isto tako rješavanje sukoba koji se ponekad moraju dogoditi. Djeca su prenosila svoja znanja drugima, a samim time ojačala su svoja znanja.

 

Odgojiteljice: Katarina i Antonia

 

 

Skip to content