IGRE PIJESKOM

Objavljeno : 15. srp 2019.

IGRE PIJESKOM

Pijesak, taj najfiniji i najsitniji prirodni materijal koji u sebi sadrži posebnu magiju. „Teta, idemo se igrati u pijesak!“, rečenica je koju vrlo često čujemo u vrtiću. Igra u pijesku donosi niz dobrobiti za dječji razvoj, kao prvo u pijesku radi dječja mašta. Po njemu se može crtati, pisati, od njega se prave torte, kolači, dvorci, ceste,… Pijesak je materijal koji „nema kraja“. Gnječi se, baca, kopa, preslaguje, prenosi, prevozi,… Dodavanjem vode mijenja mu se struktura – blato – koje također i dalje vrlo zanimljivo za igru i istraživanje pa se djeca njime doista mogu igrati i igrati…

Djeca koja se igraju u pijesku su mirnija jer ih zaokuplja osjećaj u kojem pijesak prolazi kroz prste. Igra u pijesku potiče fizički razvoj jer kad djeca kopaju, prebacuju, grade i čiste te im za to treba dosta energije. Pijesak i voda su zabavni način za razvoj grubih motoričkih vještina i dječjih mišića. Ako kanticama i lopaticama dodamo žlice, grabljice ili modlice, to će doprinijeti razvoju finih motoričkih vještina.

Djeca sklona više umjetničkom izražavanju, po mokrom pijesku (nakon kiše ili na moru) mogu do mile volje crtati štapićima, a ima ga i dovoljno za modeliranje – kolači, torte (kad u igru dodamo kamenčiće, grančice,…). Igra u pješčaniku dobra je i za socijalizaciju jer u pijesku okruženom daskama vrijede druga pravila ponašanja: „svatko štiti svoju ideju i projekt, a važno pravilo je ne bacati pijesak u oči i po drugima“. Surađujući s drugom djecom, djeca se uče strpljenju i toleranciji.

Odgojiteljice: Martina i Ljiljana

 

Skip to content