Iskrice i bake

Objavljeno : 21. stu 2023.

Iskrice i bake

Iskrice su se ove pedagoške godine priključile projektu Ibis grafike pod nazivom „Naša mala knjižnica“ koji je osmišljen kako bi kod djece poticao čitanje i kreativno izražavanje. Na adresu našeg vrtića stigao je paket s materijalima za provedbu projekta. U paketu smo pronašli šest slikovnica i pripadajuće kreativne knjižice za svako dijete.

Odmah smo prionuli na posao i proširili naš centar početnog čitanja i pisanja. Na ploči smo izradili plakat za naš čitateljski vlakić (vagone će tijekom godine popunjavati djeca svojim pročitanim naslovima) te novim policama za slikovnice. Centru smo dodali i jedno novo lice, našeg konduktera Čitka koji će vrijedno sakupljati dječje radove, naslove slikovnica i ostalo. Djeca su sudjelovala u prenamjeni prostora i pokazali zadovoljstvo učinjenim promjenama.

Prva slikovnica naslovljena je „Moja baka“ te nam je bila poticaj za daljnje aktivnosti. Kod čitanja su djeca donosila razne zaključke, no E.C.K. je zaključila da je djed tužan jer je „baka na groblju, tu unutra“. Tematiku smo povezali s nedavnim blagdanom Svih Svetih te popričali o prolaznosti života i smrti. Priča je zapravo osmišljena kako bi promaknula važnost aktivnog života u trećoj dobi jer se i bake i djedovi mogu baviti raznim uzbudljivim aktivnostima.

Djeca su navodila što bi oni radili pa su spominjali let helikopterom, skakanje iz aviona, penjanje na visoke planine i vožnju quadom.

U kreativnoj knjižici djeca su tražila što ne pripada slici, ukrašavala djedov brod te crtala mjesto gdje je baka sletjela padobranom. Također su dovršili svoja obiteljska stabla upisujući imena roditelja te baka i djedova. Likovno su još crtali što vole raditi s bakom ili djedom te su imali zadatak svome crtežu dati ime.

Aktivnosti koje su definitivno bile najatraktivnije jesu naši susreti s bakama. U suradnji s roditeljima dogovorili smo posjete nekoliko baka naših Iskrica. Ugostili smo tri bake i uživali u upoznavanju, igri te susretu s nekim novim vještinama. Bake su nam pokazale kako one heklaju, našivavaju, pjevaju… Ispričale su nam razne priče iz svojeg djetinjstva, a baka L.L. djeci je ispričala o iskustvu u vrtiću kojeg je polazila prije 62 godine.

Na kraju tjedna djeci smo ponudile materijale za našivavanje i heklanje. Djeca su pokazala veliku želju, upornost i koncentraciju u ovim aktivnostima te ćemo ih djeci nuditi i dalje.

Još jednom se zahvaljujemo bakama Nadi, Anici i Kseniji na ugodnom druženju i finoj okrijepi.

Odgojiteljice Lana i Renata

Skip to content