ISKRICE I ZIMSKE RADOSTI

Objavljeno : 22. sij 2024.

ISKRICE I ZIMSKE RADOSTI

Nakon blagdanskog veselja i odmora, Iskrice su provodile razne aktivnosti vezane uz trenutno godišnje doba te zimske sportove. Ponovili smo godišnja doba, karakteristike zime i naučili razliku između termometra i toplomjera. Djeca su zaključila kako toplomjerom mjerimo temperaturu tijela („kad smo vrući i bolesni“), a termometrom temperaturu zraka. Termometrom smo mjerili temperaturu u sobi te na igralištu prilikom boravka na zraku. Ponovili smo zimske pjesmice, proširili vokabular na engleskom jeziku i čitali zimske priče. Likovno su se djeca izražavala raznim tehnikama, te smo radili i na godišnjem projektu i modelirali glinom na temu „skijaš“. Crtali smo pahuljice olovokom, otiskivali ih temperom te izradili snježnu kuglu uz pomoć glinamola i  kokosa. Zajedno smo napravili i pokus sniježne oluje u staklenci.

Cijeli tjedan posvetili smo i temi zimskih sportova gdje su djeca proširivala spoznaju o zimskim sportovima te se u nekima i okušala (iako u prilagođenim uvjetima). Tako smo u sobi otvorili skijalište, sanjkalište i stazu za spuštanje u bobu koje su služile za simboličku igru s lutkicama. Djeci smo ponudile i stolni hokej na ledu, skije od kartona, stolno klizanje s magnetima, igru pronađi pahuljice, ravrstavanje opreme za zimske sportove i razne druge. U dvorani su igrali hokej. Najveći interes djeca su pokazala za klizalište, gdje smo pomoću najlona, vrečica i pjene za brijanje mogli iskusiti doživljaj klizanja kao da smo na pravome ledu. Ovom aktivnošću poticalo se održavanje ravnoteže, razvoj koordinacije te razvoj vršnjačkih odnosa putem dogovaranja i čekanja na red. Sva djeca htjela su se okušati na našem „klizalištu“ te su se na njega vračali i nekoliko puta. I odgojiteljice su klizale zajedno s djecom što je izazvalo veliko veselje i radost.

Naše zimske aktivnosti nisu se odvijale samo u sobi dnevnog boravka, već i vani jer nas je razveselio snježni pokrivač. Uživali smo u snježnim radostima, radili snjegoviće, pisali u snijegu, grudali se i osluškivali škripanje snijega pod nogama. Nadamo se da se snijeg neće brzo otopiti kako bi što više mogli uživati u igri na snijegu.

Odgojiteljice Lana i Renata

Skip to content