ISTRAŽIVANJE KROZ EKSPERIMENTE

Objavljeno : 24. sij 2022.

ISTRAŽIVANJE KROZ EKSPERIMENTE

Ovaj tjedan igrali smo se istraživača, pa smo radili eksperimente. Najprije smo u knjigama razgledali kako voda kruži.

  1. Sunčeva toplina izaziva isparavanja iz rijeka, jezera, mora te isparavanja iz biljaka. Tako se stvara određena količina vodene pare koja tako zagrijana odlazi u zrak.
  2. Ohlađena vodena para tako stvara oblake.

Tako smo i mi napravili oblake iznad prozirne plastične čaše i uz obojanu vodu u špricama napravili sami kišu. Vidjeli smo da se kapljice probijaju kroz oblake i padaju u čašu kada je oblak zasićen tekućinom. Zanimljivo je bilo vidjeti njihova ushićena lica kada su sami došli do novih spoznaja. Zatim smo od ohlađene pjene za brijanje i sode bikarbone napravili snijeg. Opipavali smo njegovu strukturu, osjećali škripanje pod prstima . Samim svojim osjetilima utjecali smo na njegove oblike od kojih smo radili grudice i male snjegoviće. Taj snijeg nismo mogli koristiti za grudanje, ali smo zato gužvali meki papir u grudice. Napravili smo tuljke od papira te u njih lovili te iste grudice od papira. Tako smo utjecali na koordinaciju oko – ruka, a kroz igru poticali i okulomotornu koordinaciju.

Igra je bila zanimljiva u svim aspektima i potakla je uzročno posljedična razmišljanja, suradničko ponašanje i dogovaranje u igri.

 

Odgojiteljice: Marina i Iva

 

 

 

Skip to content