ISTRAŽUJEMO ZVUK I DODIR

Objavljeno : 3. lip 2022.

ISTRAŽUJEMO ZVUK I DODIR

Sukladno našem projektu koji se odnosi na osjetila, odlučili smo još istražiti osjetilo zvuka i osjetilo dodira koje smo istraživali na razne načine. Djeca su u suradnji sa svojim roditeljima napravila razne instrumente i šuškalice. Svi zajedno smo osluškivali tonove, glasnoću, što izaziva glasan, a što tih zvuk. Zatim smo uz pomoć raznih pjesama mi pokušali svirati u ritmu glazbe ili barem pratiti ritam. Naravno, sluh smo razvijali i osluškivanjem zvukova u prirodi – onih prirodnih poput cvrkuta ptica, puhanje vjetra, padanje kiše..
Djeci se posebno svidjela prava gitara koju je svatko morao probati svirati i držati.
Osjetilo dodira istraživali smo većinom u prirodi i vani na svježem zraku. Tako smo u prirodi opipavali teksture drveta, trave, ceste, cvijeća, grana, češera i mnogo toga drugoga. Na taj način djeca su stjecala iskustvo dodirom i imala su mogućnost spoznati kakvo što može biti na dodir. Također, u skupini su djeca pomoću taktilne ploče također mogla spoznati i osjetiti razne teksture, od pompona,  tjestenine, pera, dasaka, kvačica, štapića, raznih tkanina i mnogo toga drugoga. Kroz razne igre djeca su imala mogućnost zavezanih očiju pogoditi što su dotaknuli. To je bio pravi izazov za Laviće, sposobnost pogađanja bez da nešto vidimo svojim očima.
Ove aktivnosti jako su korisne za naše Laviće, koje ćemo nastaviti i dalje istraživati te se veselimo i skorom izletu gdje ćemo bolje produbiti naša osjetila.

Odgojiteljice: Iva i Marina

 

Skip to content