JABUKA – KRALJICA VOĆA

Objavljeno : 31. lis 2023.

JABUKA – KRALJICA VOĆA

Dan jabuka obilježili smo s ciljem da kod djece potaknemo stjecanje novih spoznaja o važnosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Djeca su kroz niz aktivnosti spoznala gdje rastu jabuke. Da postoji mnogo različitih vrsta koje se razlikuju po obliku, boji, mirisu i okusu. Kroz različite aktivnosti djeca su mogla vidjeti i okusiti jabuke u raznim oblicima. Ove životno praktične aktivnosti su važne za zdravlje, a Točkice su dobro upoznate s njima. Jabuke je potrebno prati prije konzumiranja, a sav otpad od jabuke je razgradiv pa ga odlažemo u kontejner za biootpad.

Aktivnosti smo provodili kroz cijeli tjedan. Kroz razne stolno manipulativne igre poticali smo kod djece vještine uočavanja, uspoređivanja i sortiranja po boji. U likovnim aktivnostima crtali smo jabuke drvenim bojama i oslikavali reljef jabuka. Pjevali smo pjesmice „Mali bratec Ivo“ i „Jabučice crvena“. Poslušali smo priče „O jabukama i po kojem crvu“ i „Jabuka“. U istraživačkom centru djeca su vagala jabuke i zadovoljstvom promatrala presjek jabuke. Isto tako naučila su kako se zove pojedini dio jabuke. Nošenje jabuke djeci je bio izazovan zadatak kojim su razvijali koordinaciju pokreta i ravnotežu, a najveseliji trenutak bio im je ples u parovima s jabukama. Krajem tjedna zajedno sa skupinom Žirafice sudjelovali smo u predstavi „Tri jabuke s bakina ormara“.

Proučavanje jabuke, promatranje i ispitivanjem djeca su otkrila kako sve ima svoje značenje i vrijednost. Nemojmo zaboraviti onu staru, ali važnu izreku:

„NA DAN TREBA JEDNU JABUKU JESTI, PA NE ĆEŠ DUGO DOKTORA SRESTI!“

 

Odgojiteljice: Ljiljana i Antonia

 

Skip to content