JAGODICE UPOZNAJU LJEKOVITO I AROMATIČNO BILJE

Objavljeno : 21. lip 2022.

JAGODICE UPOZNAJU LJEKOVITO I AROMATIČNO BILJE

Uz našu terasu smještena je gredica sa aromatičnim biljem pokraj koje djeca provode dosta vremena proučavajući kukce i upijajući mirise koji se šire. Zbog toga smo ih željele upoznati sa korisnošću biljnog svijeta te koji je njegov utjecaj na zdravlje ljudi. Tako su djeca obogatila svoj rječnik i naučila razlikovati lavandu, mentu, ružmarin…

Kako nam je važno da se svakodnevno ekološki osvješćujemo, reciklirali smo plastične boce od kojih smo napravili posude u koje smo posijali vlasac i bosiljak, a djeca svakodnevno provjeravaju kako napreduje njihov rast.

Izradile smo kartu čaja, pa su djeca povezivala izgled biljke na slici sa sušenim biljkama u epruvetama te razlikovala, uspoređivala i opisivala njihove mirise. U šetnjama okolicom vrtića tražili smo kamilicu, a pronašli smo maslačak, stolisnik, trputac i lipu te razgovarali o važnosti tih biljaka te kako nam koriste za zdravlje. Za razvoj suradništva poslužila nam je igra “mirisni memory” kojim su djeca pokušala upariti i imenovati što više začinskog i ljekovitog bilja putem osjetila njuha. Veliki interes djeca su pokazala za životno-praktičnu aktivnost “kuhanje čaja”. Svako dijete je izabralo okus čaja koji želi. Promatrali su kako se rastapa čaj i kako je obojao vruću vodu. Upozoravali su jedni druge na oprez prilikom rukovanja vrućom tekućinom, a na kraju su stavili domaći med koji nam je donijela naša L.Š. kojoj se puno zahvaljujemo i uživali u bogatstvu mirisa i okusa koje nam daje priroda.

 

Odgojiteljice: Valentina i Ana

 

 

 

Skip to content