JESENSKE STVARALAČKE IGRE

Objavljeno : 12. lis 2018.

JESENSKE STVARALAČKE IGRE

Jesenski dani i plodovi jeseni odlična su prilika za stvaralačku igru i istraživanje.
Pada lišće, pada kiša, sve to divno šuška. Crtamo i izrezujemo kišne kapi, lišće i ježiće. Uz to učimo obilje stihova i pjesmica kao što su „Boc, boc iglicama“, „Kišica“, „Stari žir“, „Ide jesen“. Još uvijek nam je najvažniji zadatak naučiti „Zvjezdice“ da se ne izražavaju kreativno po namještaju i površini stola već na velikim papirima pričvršćenima za stol. To im sve bolje ide!
Djeca često sama traže bojice i ljepljivu traku i uživaju u tim aktivnostima. Sve više ih zna nacrtati i imenovati krug, pa i pojedine boje. Kad smo uočili da djeca imaju početno znanje za boje proširili smo aktivnosti istraživanja jesenskih plodova na sortiranje po bojama. Igramo igru:“ Stavi kesten u žutu kutiju, a češer u crvenu“. Osim istraživanja opipa, zvuka, teksture (slobodna senzorna igra), igramo i igru „Nahrani medu“ pa ubacujemo jesenske plodove u kutiju u igračku „mede“ s otvorima.
Roditelji nam svakodnevno donose obilje tikvica, lišća, kora, kukuruza i ostalih jesenskih plodova. Zahvalno ih prihvaćamo znajući da igra s tzv. „otvorenim materijalima“ ima najveći pedagoški potencijal upravo zato što dijete samo bira način igre i simboličke reprezentacije oblika.
O vrijednostima stvaralačke igre već smo pisali pa je dovoljno da se podsjetimo da iako nama odraslima to izgleda kao neobavezno šaranje, djeci to znači mnogo više. Što češće im nudimo takvu igru njihova motorika i mašta sve su razvijenije. Temelji za pravo likovno izražavanje stvaraju se na taj način već sada.

Odgojiteljice: Antonia Prilika
Ivana Kranželić

 

Skip to content