Ježići o proljeću i kukcima

Objavljeno : 11. tra 2019.

Ježići o proljeću i kukcima

Buđenjem prirode i Ježići su postali aktivniji. Promjene u prirodi primijetili su vrlo brzo, a osobito veselje donijelo je sunce i duža igra na igralištu. Promatranjem prirode uočili su promjene na drveću pa smo kroz likovne aktivnosti prenijeli ljepotu voćke u cvatu i na papir, isto kao i livadu što im je bilo ponuđeno kroz zajednički rad. Prema vizualnom poticaju radili su proljetnice, pa tako i „cica-mace“ koje smo ubrali na obližnjoj livadi, ali i „Forziciju“, proljetnicu koja ih je jako zainteresirala jer raste u neobičnom obliku.

U prostoru hodnika oformili smo novi kutić – tržnicu, ali nakon posjete samoj tržnici u gradu gdje su djeca imala prilike vidjeti što se tamo prodaje i kako to rade tete koje tamo poslužuju svoje kupce. Kupili smo jabuke koje svi volimo, ali i lopte za igre na dvorištu, posjeta je djeci bila veliko veselje. Igra u novom kutiću sada je bogatija, jer nakon iskustva smisleno i ozbiljno odrađuju posao „na tržnici“. Stolne igre nuđene su tematski, a ujedno nam pomažu u ponavljanju usvojenog kroz razgovor i imenovanje proljetnica i kukaca. Kukci su također potaknuli veliki interes i skrenuli im pažnju. U istraživačkom centru uz rastresite materijale ponuđeni su im razni kukci koje su imali prilike „loviti“ pincetama i promatrati povećalima te naučiti kako se koji zove i gdje ga možemo naći, u tome su nam pomogle enciklopedije koje smo zajednički proučavali. Na igralištu smo pronašli „Hrušta“ kojeg smo detaljno proučili i vratili ga u prirodu. Potičemo na slušanje slikovnica te zajedničko čitanje kao način za povezivanje skupine u mirnoj aktivnosti.

U likovnim aktivnostima nuđene su im razne tehnike pa su se tako okušali u izradi gusjenice koju smo izložili na vratima kupaonice, kao i leptire, bubamare, pčele koje smo izložili na prozore naše sobe te si zajednički napravili livadu. Od neoblikovanog materijala također su izrađivali šarene gusjenice i pauke. Aktivnosti smo upotpunili i vizualno – gledanjem dokumentarnih filmova o proljeću, proljetnicama i životinjskom svijetu.

Posjetili smo i rodino gnijezdo gdje su nas dočekale dvije rode, a djeca su ih promatrala te smo razgovarali o toj vrsti ptica. Što jedu, gdje žive i kako izgledaju, a aktivnost smo upotpunili izradom „rodina gnijezda“ od neoblikovanih materijala.

Svakodnevno se trudimo što više vremena provesti vani, ali ujedno i na taj način promatrati prirodu i kukce koji nas okružuju.

Odgojiteljice: Tihana i Dubravka

Skip to content