Ježići sortiraju i recikliraju

Objavljeno : 29. sij 2019.

Ježići sortiraju i recikliraju

U skupini “Ježići” u utorak je bilo vrlo radno, djeca su  krenuli s eko aktivnosti odmah po dolasku u vrtić. Po stolovima su ih dočekale nove igre na temu istog u kojima su timski trebali odgonetnuti zadatak i „spasiti okoliš“, ili pak otkriti suprotnosti. Djeca su vrlo zainteresirano pristupila igrama te surađujući usvojila puno novih pojmova. Najveći interes bio je u igri „sortiraj i recikliraj“ gdje su djeca sortirala po kontejnerima (u bojama u kojima ih svakodnevno mogu vidjeti i u prirodi) kartice sa slikom otpada i to u pet vrsta kontejnera (papir, plastika, staklo, lim te bio otpad).

„Upoznali“ smo se sa čuvarima prirode kroz prigodne aplikacije te o svakom ispričali priču i obojili lik prema interesu, te tako potaknuli razvoj fine motorike. Djeca su bila radoznala zašto nam treba puno papira koji je već iskorišten te zašto ga treba izrezati u sitne komade. Okušali smo se u izradi recikliranog papira pomoću multipraktika, vode, gustina i papira narezanog na komadiće. Pomno su pratili proces izrade te sudjelovali u oblikovanju mase u kalup za sušenje. Kako bi još više osvijestili važnost recikliranja dogovorili smo novo pravilo oko pospremanja iskorištenih plastičnih časa, pa ćemo u posebnu kutiju sakupljati čaše te odnijeti u obližnji kontejner za plastiku kada ćemo šetati okolicom vrtića. Dodatni poticaj za recikliranje bile su i iskorištene baterije koje nam je donijela djevojčica H.O. pa smo ih zajedno odložili u pripadajući kontejner.

Slikovnicama smo potkrijepili sve usvojeno te su djeca i na taj način mogla vidjeti važnost recikliranja i očuvanja prirode. Aktivnost smo zaokružili šetnjom oko vrtića gdje su vidjeli kontejnere u pravom obliku te smo savjesno pokupili bačeni karton i reciklirali ga u kontejner za papir. Eko teme i dalje ćemo provoditi u skladu s interesom djece u skupini.

Odgojiteljice: Tihana i Dubravka

Skip to content