KAKO JE BITI ODGOJITELJICA

Objavljeno : 10. ruj 2018.

KAKO JE BITI ODGOJITELJICA

Poticanje druženja među djecom različite dobi važna je zadaća svakog odgojitelja. Inicijativa za boravak djevojčica iz skupine „Kockice“ u jasličkoj skupini „Zvijezdice“ došao je od djevojčica iz „Kockica“. One su stalno ispitivale svoju „tetu“ kako je to biti teta sa željom da se i same okušaju u tom odgovornom i zanimljivom poslu.

Odgojiteljica Danijela Seleš bila je spremna na suradnju i na to da omogući djeci to vrijedno iskustvo. Tako su u „Zvjezdice“ tri tjedna dolazile djevojčice, po dvije na dan i boravile s „jasličarima“ sve do spavanja. Pomagale su u svim aktivnostima koje smo provodili, kao i poslovima njege i pomaganja pri rutinskim aktivnostima. Organizirale su i poticale igru, učile djecu novim sadržajima, išle u šetnju, pomagale pri hranjenju i oblačenju, svirale, pjevale i plesale s nama.Toliko im se svidjelo biti s nama da su jedva čekale na svoj red.

Djeci jasličke dobi bilo je to također vrlo važno iskustvo jer su dobila uzor i model u igri i ponašanju. Dobrobiti od takvih interakcija duboke su i važne te su prepoznate u Nacionalnom kurikulumu kao posebna kategorija predškolskog odgoja koja je uvedena u dnevna zapažanja koja svaki odgojitelj vodi  kao planirana aktivnost za djecu ostalih odgojnih skupina. Djevojčice su vidjele sve radosti i teškoće jasličkog dnevnog ritma te na taj način razvile šire razumijevanje i empatiju, a maleni su dobili osjećaj da su dio šire zajednice i da mnogi osim njihovih odgojiteljica brinu o njima i vole ih.

Odgojiteljice: Ivana Kranželić i Antonia Prilika

 

Skip to content