KAKO SMO STARE MAJICE PRETVORILI U NEŠTO NOVO

Objavljeno : 14. velj 2022.

KAKO SMO STARE MAJICE PRETVORILI U NEŠTO NOVO

Naše bake uspješno  su obavljale kupovinu s platnenim vrećicama i košarama, dok je danas industrijska proizvodnja plastike dosegla nivo kada prosječan potrošač ne može zamisliti kupovinu bez plastičnih vrećica,  čak i ako za njih moraju izdvojiti novac. Kako suvremeno istraživanje pokazuje da su navike naših baka i djedova(nošenje platnenih vrećica, korištenje platnenih maramica, kuhanje s domaćim namirnicama, pripremanje zimnice,..) imale znanstvenu opravdanost, vrijeme je da se zamislimo nad našim navikama i vratimo na sam početak: POVRATAK PRIRODI. Jedan mali korak koji možemo učiniti kako bi smo dosegnuli taj cilj jeste: ponijeti platnenu vrećicu u kupovinu, a brojni su dobri razlozi za to:

1.Jedna platnena vrećica može zamijeniti mnogo plastičnih(1 platnena zamjeni 1000 plastičnih)

2.Možemo uštedjeti novac

3.Pomažemo očuvati čišću prirodu-plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu vrlo nepoželjnu za okoliš (posebno vodu). Plastika na poljima zaustavlja prolazak kisika i uzrokuje neplodnost tla, a nerijetko  završavaju u digestivnom sustavu životinja koje zbog nemogućnosti probave uginu.

4.U platnenoj vrećici je lakše nositi stvari- kod nošenja težih artikala ručke plastične vrećice se stanjuju te nanose bol dok su ručke platnene mnogo ugodnije za nošenje

5.Možemo izraziti svoju kreativnost :

U suradnji s roditeljima prikupili smo stare pamučne majice kratkih rukava koje više nisu u uporabi i uz malo truda pretvorili ih u nešto novo i korisno- eko platnene vrećice. Postupak izrade ovih vrećica je jednostavan i zabavan proces. Odrezali smo rukave i po potrebi i ovratnik, donji dio majice smo izrezali u trake koje smo svezali u čvorove i naše vrećice su bile spremne za uporabu (nošenje slikovnica u knjižnicu, igračaka kad odlazimo na druženje ili prespavanac,..) Rukave i ovratnike koje smo izrezali nismo bacili već smo ih pretvorili u odjeću za lutke, nakit,.. i tako su stare majice dobile novu upotrebu, a nas potaknule na kreativnost, usvajanje novih vještina i novih eko-spoznaja.

Odgojiteljice: Ljiljana i Ana

 

Skip to content