KAZALIŠNA I FILMSKA UMJETNOST

Objavljeno : 11. pro 2023.

KAZALIŠNA I FILMSKA UMJETNOST

 

 

U sklopu cjelogodišnjeg projekta „Učimo kroz umjetnost“, provodimo različite aktivnosti vezane na tu temu. Krajem studenog posvetili smo se kazališnoj i filmskoj umjetnosti.

Žirafice su odlučile posjetiti svoje susjede Točkice i odgledati zajedničku predstavu. Odgojiteljice Antonija i Katarina djeci su izvele lutkarsku predstavu „Tri jabuke s bakina ormara“ koju su djeca s oduševljenjem pratila. Lutkarstvo je dio kazališta, a u skupinama se svaki tjedan izvode dramatizacije te su i djeca stavljena u pojedine uloge kako bi se okušali u glumi. Ovim se aktivnostima kod djece razvija govor, međusobno slušanje, samopouzdanje, interpretacija doživljenog izravnim sudjelovanjem, prepričavanje, stavovi, pozornost i razumijevanje.

Djeca su s roditeljima tokom mjeseca studenoga odlazila na filmske premjere animiranih filmova za djecu u gradsko kino. Djeca su naredni dan prepričavala jedni drugima što su gledali te iznosili mišljenja sviđa li im se film ili ne. Dan animiranog filma nadahnuo nas je da jedan cijeli dan posvetimo upravo toj umjetnosti. Djeca su imala prilike donijeti svoje igračke (animirane junake, princeze, super heroje, plišance itd). Tajnovita kutija (imitacija isječka filmske trake) skrivala je polarnog medvjeda, kojeg smo mi trebali otkriti. Kazalište sjena bila je isto jedna novost. Djeca su samostalno smišljala tekst i pjesmice za lutkice iz dramskog centra i glumila uz pomoć njih. Najzanimljiviji dio dana bili su animirani filmovi „Krava na mjesecu“ i „Profesor Baltazar: Oblačna priča“. Iako stariji filmovi, djecu su oduševili uz mnoštvo komentara, smijeha i čuđenja. Nakon filma djeca su uz pomoć odgojiteljica bojala i izrađivala svoje rakete od papira kao i djevojčica iz filma. Pojedina djeca su drugi dan gledala filmove kod kuće s roditeljima. Djeca su upoznala drugačiji svijet kvalitetnog animiranog filma koji se može prikazati u različitim medijima, a ujedno dobro utjecati na njihov razvoj i stvaranje pozitivnih stavova o sebi i okolini.

 

Odgojiteljice: Katarina i Danijela

Skip to content