Krijesnice uče o prometu

Objavljeno : 21. svi 2019.

Krijesnice uče o prometu

Djeca su svakodnevno sudionici u prometu, samim dolaskom u vrtić, odlaskom u kupovinu s roditeljima i sl. Često ne znaju kako se trebaju ponašati u nekoj prometnoj situaciji ili ne znaju što znače određeni prometni znakovi te smo odlučili proučiti tu temu.

Kroz slikovnicu „Priča o prometnim znacima „ učili smo koji su najčešći prometni znakovi i koji su nama najbitnije. Na početku jedini znak koji su djeca prepoznala je bio znak „stop”. Kroz svakodnevno čitanje, proučavanje, ispitivanje djeca su zapamtila sve znakove.

Proučavali smo kakvog oblika i boje mogu biti prometni znakovi i što znače te smo ih crtali. Zatim smo odlučili napraviti svoje prometne znakove za igru. Djeca su se jako trudila napraviti ih da budu kao pravi te uz malu pomoć odgojiteljice dobili smo prometne znakove za igru koji sada uvijek stoje uz cestu u centru građenja i svi ih se moraju pridržavati.

Za učenje o ponašanju u prometu pomogla nam je i „ Prometna bojanka za djecu” gdje smo naučili da obavezno moramo nositi kacigu na biciklu, koristili autosjedalicu iako smo već veliki, što znači koje svijetlo na semaforu i još mnogo toga, a pritom smo se zabavili bojajući je.

Primijenili smo naše novo znanje u šetnji gdje su djeca počela primjećivati znakove te s veseljem govoriti što koji znak znači te su odmah primijetili ako ga se netko ne  pridržava. Za znakove koje nisu znali, bili su veoma znatiželjni u otkrivanju njihova značenja.

Odgojiteljice: Elizabeta i Slavica

 

Skip to content