„MESIMO POGAČU Z OREJI“

Objavljeno : 23. lis 2018.

„MESIMO POGAČU Z OREJI“

Miris kolača i oraha širio se danas našim hodnikom … Zvončići su imali pune ruke posla. U goste su nam došle žene iz Udruge žena grada Đurđevca.

„Čuvarice“ kulturne baštine našeg grada povele  su nas nakratko u vremena kada su naše bake i djedovi bili mali kao mi, gospođa Anđela pričala nam je priču o „mekotama, klasju ,mamicama, orejima …“ i naravno naučile su nas napravit pravu „Pogaču z oreji“. Sve sastojke znamo i obećali smo da ćemo i mi doma peći pogaču bakama, djedovima, tatama i mamama ali sastojke vam nećemo odati. Sastojci su tajni i samo ih “Zvončići” znaju.

Gospođe Brankica, Ljubica i Vera obukle su tradicionalnu našu nošnju, mijesile pogaču u starim zdjelama, na starim stolnjacima baš kakve su imale i njihove bake i tako na djecu prenijela bogatstvo tradicionalnih kulturnih vrednota sredine u kojoj živimo. Djeca su također ovom prilikom obukla „šlingane fertune“ svojih baka, a pojedini dječaci obukli su narodne nošnje. Našu pogaču posvetit će Župnik prilikom blagoslova kruha. Uz prekrasne slike ovoga dana nadamo se da ćete i vi udahnuti miris „Pogače z oreji“ i nakratko se vratiti u stara vremena. Uživajte kako smo i mi uživali ..

Zahvaljujemo ženama iz Udruge žena grada Đurđevca te roditeljima koji su  nam donijeli najvrjedniji sastojak orahe i prikladno obukli djecu. Hvala!

Odgojiteljice:  Slavica i Ana

 

Skip to content