MORSKE ŽIVOTINJE U LAVIĆIMA

Objavljeno : 19. srp 2021.

MORSKE ŽIVOTINJE U LAVIĆIMA

Ovih tjedana djeca u skupini „Lavići“ bavila su se temom Morskih životinja. Interes za temu bio je odmah u početku. Za početak smo pomoću raznih fotografija djeci pokazale koje su sve to životinje koje žive u moru. Imenovanjem morskih životinja, razgovorom o njima, čitajući razne slikovnice o moru djeca su razvijala iskustva o predmetnoj, prirodnoj i društvenoj sredini. Kroz zajedničku likovnu aktivnost oslikali smo more i morsko dno te na njega nalijepili razne morske životinje i sve što možemo pronaći u moru. Zatim su pomoću košarica od muffina, tempera i kolaža djeca napravila svoju hobotnicu, a ljepljenjem ljuskica raznih boja ukrašavali su svoje morske ribice.  Djeca su se toj likovnoj aktivnosti posebno veselila. Istražujući kutiju s morskim dnom djeca su proučavala što se sve nalazi u njoj, posebno su im bile zanimljive biljke od čupave žice te hobotnica koja visi. Stjecanjem iskustva istraživanjem odnosa i veza među pojavama djeca su proučavala svjetleću školjku. Jako ih se dojmila te je u jednom trenu nastala i gužva oko nje. Svatko je pogledao unutra, ali i oko nje. Stjecali su iskustva vidom promatrajući školjke povećalom, ali i dodirom  isprobavajući njezine teksture.
Razvijajući pamćenje djeca su pronalazila iste sličice morskih životinja odnosno tražili su njezin par, zatim su pecali ribice pomoću štapova na magnet te razvrstavali te ribice u tuljce s istom bojom. Na taj način razvijali su preciznost pokreta, ali smo u isto vrijeme ponavljali boje. Isto tako morali su pronaći drugi dio slike morskih životinja te ga zalijepili na odgovarajuće mjesto.
Pomoću projekcije koju smo djeci pustile na zidu djeca su imala priliku vidjeti morski svijet. Time su bili oduševljeni te su pokušavali uhvatiti ribice na zidu.
Ovim aktivnostima djeci smo pružile uvid u morski svijet te im na taj način približile koje sve životinje žive u moru, ali kako to i izgleda u dubini. Najbolje ćete dobiti doživljaj svega pogledajući fotografije.

 

Odgojiteljice Iva i Lucija

 

Skip to content