PROJEKT PAUK

Objavljeno : 14. sij 2020.

PROJEKT PAUK

Djeca su na početku pedagoške godine uočila pauke i paukovu mrežu u našoj sobi. Pokazali su interes za pauke pa smo se odlučile za provedbu projekta PAUK . Razgovarale smo s djecom o tome što znaju o paucima.

IZJAVE DJECE:

Dorijan O. : Pauk ima četiri noge i mrežu.

Roko V. : Pauk ti može ući u krevet i može se popesti po stolu.

Jan K.  : Pauk ne može spavati jer ima noge i dok legne smetaju mu.

Roko V.  : Pauk se može okretati i noge stavi gore.

Toni D. : Dok pauk spava mora imati paučinu.

Rubi R. T. : Pauk može hodati tiho da ga ne mogu čuti.

Lara B. Dok pauci hodaju onda djecu plaše.

Roditelji su nam pomogli u sakupljanju enciklopedija, fotografija, i sl. Donijeli su nam preparirane tarantule za promatranje. Djeca su svakodnevno proučavala različite vrste pauka i počela ispitivati koliko pauk ima nogu, očiju, kako nastaje paukova mreža. Ponudile smo im enciklopedije i fotografije  za istraživanje dijelova tijela pauka, unutrašnjih organa, razmnožavanje pauka i sl. Pripremile smo i video zapise i fotografije o različitim vrstama pauka, kako pauk plete mrežu i čime se pauk hrani. Tata Lussi L. pomogao nam je u izradi terarija za paukove. Djeca su povećalom svakodnevno proučavala pauke u terariju.

Napravile smo razne stolno-manipulativne igre s raznim fotografijama i crtežima pauka za poticanje razvoja predmatematičkih vještina (geometrijski oblici, prepoznavanje i imenovanje brojeva do pet), predčitačkih vještina i bogaćenja dječjeg rječnika (uočavanje slova, imenovanje slova, nabrajanje hrane koju pauk jede, dijelova tijela pauka) i okulomotorne koordinacije (crtanje, slaganje puzli, igre tijestom i čačkalicom, pletenje i provlačenje vune i konca). Djeca su slušala priče „Pauk Praško“, „Walterova predivna mreža“,  „Božić pauka Mreška“, „Božićni pauci“ , stihove „Pauk romantičar“ i „Pletem pletem mrežicu“. Naučili smo  pjesmicu „Jedan mali pauk“. Djeca su se likovno izrazila raznim likovnim tehnikama (crtanje pauka i paukove mreže, slikanje paukove mreže, rezanje pauka od kolaž papira).

Uoči božićnih blagdana napravili smo dramatizaciju priče „Božićni puci“ (legenda o tome kako su nastale lamete i sreći koju donose pauci pletući mrežu na božićnom drvcu). Za roditelje smo pripremili Božićnu priredbu na kojoj su djeca glumom predstavila priču o božićnim paucima i pjevali smo božićne pjesme. Nakon priredbe imali smo radionicu s djecom i roditeljima na kojoj su izradili ukrase za bor u obliku paukove mreže.

Projekt smo završili sredinom mjeseca siječnja. Zajedno s djecom izradili smo knjigu o paucima tj. o našem projektu.

 

Odgojiteljice: Renata i Anita

 

Skip to content