Projekt „Veliki lov na biljke“ u skupini Sovice

Objavljeno : 17. stu 2018.

Projekt „Veliki lov na biljke“ u skupini Sovice

Osim u programu Škole za Afriku, Sovice sudjeluju i u edukativnom projektu Ekoškola i Toyote „Veliki lov na biljke“.  Organizatori ovog projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Ekoškole u zemljama sudionicama.

Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama. Veliki lov na biljke namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje (FEE), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew.

Ostali ciljevi projekta su:

  • Razvoj mladih kao zagovornika očuvanja biološke raznolikosti
  • Promocija lokalnih akcija vezanih uz biološku raznolikost
  • Razvoj znanstveno utemeljenih nastavnih materijala u skladu s načelima Konvencije o biološkoj raznolikosti koji bi omogućili odgojiteljima promociju aktivnosti vezanih za obrazovanje o biološkoj raznolikosti
  • Promicanje kritičkog razmišljanja uz pristup „idi i vidi“ (učenje kroz rad)
  • Biti u skladu s Konvencijom o biološkoj raznolikosti
  • Pomoći u postizanju EU/UN ciljeva za obrazovanje o biološkoj raznolikosti

​Djeca kroz provedbu ovog projekta podižu svijesti o važnosti biološke raznolikosti, uče važnosti očuvanja biološke raznolikosti te uče kako se ophoditi s prirodom i u prirodi.

Prve dvije etape projekta obuhvaćale su pregled stanja, odnosno provjeru razine znanja o biološkoj raznolikosti kao i izradu karte staništa vrtićkog dvorišta što su djeca iz skupine rado napravila. Uz aktivnosti u sobi dnevnog boravka aktivnosti se provode i vani, pa je tako boravak na zraku sada još zanimljiviji, jer djeca po vrtićkom dvorištu traže životinje i biljke obuhvaćene ovim projektom, promatraju njihova staništa i bilježe ih na karti.

Odgojiteljice: Iva i Silvana

Skip to content