SLANE IGRE

Objavljeno : 27. kol 2019.

SLANE IGRE

Ljeto je idealno vrijeme za istraživačke igre na terasi.
Spojenim skupinama Zvjezdicama, Kockicama i Jagodicama ponudili smo kutije s obojanom solju, kamenčićima i ostalim prirodnim materijalima (češerima, školjkama, grančicama, laticama ruža). U prvoj fazi pustili smo djecu da sama istražuju i gledali što će raditi kako bismo znali dalje planirati smjer igre. Djeca su uzimala lopatice i dugo prenosila sol iz jedne kutije u drugu. Zatim su presipavali i prenosili materijale iz različitih posuda. Kad je igra djeci naročito zanimljiva nije neuobičajeno da produlje trajanje aktivnosti izvan vremenskog okvira predviđenog za njihovu razvojnu dob. Dogodi li se to djeca na prirodan način produljuju raspon i dubinu pažnje što će biti vrlo važno za daljnje učenje složenijih zadataka.
Tako je i ova igra trajala cijeli tjedan po sat vremena ili 90 minuta ( predviđeni opseg trajanja je 30 minuta). Nakon istraživačke faze novim izazovima i zadacima pokušavali smo dignuti igru na viši spoznajni nivo. Tako smo tražili od djece da razvrstavaju kamenčiće prema boji, materijale prema tvrdoći i sastavu te da imenuju sve predmete s kojima se igraju i kratko opišu njihova svojstva.
Igra je upotpunjena kreativnim izražavanjem vodenim bojama. Uz slikovnicu “Riba duginih boja” i pjesmicu “Ribica” te kratkim pokretnim igrama na temu “More” pokrili smo sva razvojna područja te pozitivno utjecali  na društveni razvoj djece jer smo ih poticali da si pomažu i sve rade zajedno te da stariji pomažu mlađima.
Igre će trajati i dalje. Uz štapne lutke izrađene od njihovih slikarija i paravan planirane su dramske improvizacije i glazbene igre na temu riba, mora i ljeta.

 

Odgajateljice: Danijela, Ana, Ivana, Branka

 

Skip to content