SREĆA I TUGA

Objavljeno : 3. tra 2019.

SREĆA I TUGA

Sve emocije služe nekoj svrsi. One su ustvari reakcija na neka iskustva. Kada ih znamo prepoznati i upravljati njima, sprečavamo da nas usporavaju u osobnom razvoju, jer znamo upravljati emocijama, a ne da one upravljaju nama!

Emocije susrećemo svakodnevno kod djece, ali i kod odraslih. Često su djeca i sama ogledalo roditelja i drugih ostalih modela iz svoje okoline. Oponašaju ih i poistovjećuju se s njima. Možda nam djeca ne mogu sve reći riječima ali izrazom lica i mimike mogu.

Neke od aktivnosti koje smo radili na temu osjećaja sreće i tuge su: bojanje sretnih i tužnih likova, igra s lutkicama od čarapa i stolnim lutkama, memori, kantica osjećaja, gel vrećice s osjećajima, poklapalice – prepoznaj i složi, razne glazbene i dramske improvizacije. Ono što se djeci najviše svidjelo je veliko ogledalo. Ispred kojeg se gledaju kada su sretni i kada su tužni, donose i pokazuju razne predmete iz sobe te hrane bebe.

Uz otkrivanje osjećaja sreće i tuge proizašla su i pravila skupine o kojima svakodnevno razgovaramo i primjenjujemo u pojedinim situacijama.

Odgojiteljica Antonia i odgojiteljica pripravnica Martina P.

Skip to content