SUSRET S JESENI

Objavljeno : 4. lis 2022.

SUSRET S JESENI

Jesen se ušuljala u naš vrtić i u sobu naše skupine i obojala je svojim bojama, ali i bojama šume.

U protekla dva tjedna nastavili smo istraživati šumski svijet. Osim medvjedva, upoznali smo i njene druge stanare. Upoznali smo ježa, vjevericu, vuka i lisicu promatranjem raznih fotografija, čitajući priče i slikovnice o njima, pjevajući pjesmice, ali i kroz razne stolno – didaktičke igre. Tako su se tu našle razne poklapalice, pokrivaljke, puzzle u dva i više dijelova, ali smo i hranili vjevericu žirevima koje smo sami sakupili. Djeca su, osim žireva, imala mogućnost upoznati i istražiti i druge jesenske plodove – kestene, tikvice, kukuruz. Istraživali su njihov oblik, teksturu, ali i naučili ih imenovati.

Djeca su gotovo svakodnevno kroz razne likovne aktivnosti pokazala svoje već razvijene vještine poznavanja likovnih materijala (bojice, kolaž, tempera, glina) i tako razvijala svoju maštu i kreativnost i finu motoriku šake i prstiju.

Naše „Žirafice“ jako vole pjesmu i ples pa smo stoga uživali u već poznatim brojalicama i pjesmicama (“Boc, boc iglicama”, “Eci, peci,pec”, “I’šo medo u šumicu”, “Medo Brundo to sam ja”, “U šumici zeko”… ), ali smo naučili i neke nove ( “Vučja želja”, “Tko se boji vuka još”.. ). Na taj smo način razvijali slušanje, razumijevanje govora i bogatili svoj rječnik.

Dolaskom jeseni stiglo je i hladnije vrijeme, no to nas nije spriječilo u svakodnevnom boravku na zraku i šetnji bližom okolicom. Oblačenjem i zakopčavanjem jakni, kao i obuvanjem cipela i čizmica razvijali smo samostalnost kod djece. Uz prikladnu odjeću  i obuću i dalje ćemo odlaziti u šetnje i uživati u promatranju prirode i svijeta oko nas.

Odgojiteljice: Danijela i Katarina

 

Skip to content