Svijet bajki..

Objavljeno : 21. svi 2019.

Svijet bajki..

Bajka na svoj poseban način prati dijete kroz razvojna razdoblja i teško možemo zamisliti djetinjstvo bez bajki i bajke bez djetinjstva.

Bajke su odgojno sredstvo same po sebi. U današnji brzi svijet donose vrijednosti kao što su dobrota, poštenje, povjerenje, pomoć i poštivanje onih koji su najnemoćniji i kojima je potrebno povjerenje i razumijevanje. U bajkovitom svijetu dobro uvijek pobijedi zlo te je sve na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kod djece potiče maštu i razvija njegov intelekt.

Ovako smo mi uplovili u svijet bajki.. Pričanjem poznatih Grimmovih bajki “Crvenkapica”, “Tri praščića” i “Vuk i sedam kozlića” upoznali smo razne i zanimljive nam likove. Najdraži nam je ipak bio vuk zbog kojeg smo priče pričali i po nekoliko puta. Pažljivo smo slušali i uz lutke prepričavali bajke. Posjetili smo naše prijatelje iz susjedne skupine “Zvjezdice” s kojima smo pogledali lutkarsku predstavu o “Crvenkapici” te smo se prvi puta susreli s kazalištem sjena uz priču o vuku i sedam kozlića, koje su nam izvele naše odgojiteljice. Kako bi se još više uživjeli u naše bajke uz dramske aktivnosti uveli smo malo i glazbe te naučili pjesmicu “tko se boji vuka još”. U istraživačkim aktivnostima pokazali smo spretnost kod gradnje kućica od raznih materijala za naše praščiće. Zatim smo kroz likovne aktivnosti raznim tehnikama prikazivali naše shvaćanje bajki i pojedinih likova, a najviše smo se unijeli u crtanje vuka, gdje smo naše uzbuđenje pokazivali brzim pokretima ruku pokazujući tako koliko je vuk opasan. Kroz sat tjelesnog prolazili smo kroz šumu zajedno s našom Crvenkapicom, a sve smo upotpunili i stolnim igrama. Pokazali  smo veliki interes za bajke te smo nastavili s upoznavanjem novih zanimljivih likova, a to su “Maca papučarica” te “Zlatokosa i tri medvjeda”.

Odgojiteljica: Maja i med.sestra Đurđa

Skip to content