TJELESNO VJEŽBANJE U „LEPTIRIĆIMA“

Objavljeno : 27. stu 2018.

TJELESNO VJEŽBANJE U „LEPTIRIĆIMA“

Svaki četvrtak, „Leptirići“ idu u dvoranu na vježbanje. Djeca su zbog toga jako sretna i uzbuđena jer se tada osjećaju kao pravi sportaši.

Sat tjelesne i zdravstvene kulture za našu skupinu traje 30-ak minuta, a igra je prisutna u svim dijelovima sata.

Uvodna igra je najčešće neka igra lovice (lovica s loptom, lovica s repićem i sl.). U pripremnom dijelu radimo opće pripremne vježbe na djeci blizak način- pričom u pokretu, oponašanjem kretnji životinja, oponašanjem radnji iz čovjekova života i slično („Beremo jabuke i stavljamo ih u košaru“, „Hodamo kao medvjed“, „Hodamo kao roda“, „vozimo bicikle“, „Skačemo kao zeko“ i sl). Glavni dio sata se sastoji od prirodnih oblika kretanja gdje kroz priču u pokretu utječemo na razvoj ravnoteže, koordinacije, brzine, preciznosti. Nakon toga slijedi isto neka igra, najčešće neka natjecateljska (poligon, trčanje s loptom do cilja, igra lovice) koja djetotvo uzbuđenje digne do najviše razine. U završnom dijelu sata slijede mirnije igre (pokretne igre s pjevanjem „Skače vrabac po polju“, „Leti,leti“, oponašanje životinja…) ili razgovor o današnjem satu i što im se najviše svidjelo. Svaki sat tjelesne i zdravstvene kulture je dobro promišljen i niti jedan sat nije isti, stoga je i djeci zanimljiv (svaki puta se utječe na različite dijelove tijela).

Svi znamo da je tjelesno vježbanje vrlo važno, no u današnje vrijeme ono je često zamijenjeno gledanjem crtanih filmova, igranjem video igara i sl. Zbog toga je tjelesno kretanje i vježbanje od neizmjerne važnosti i nužno je za zdravlje djeteta te za stvaranje pozitivnih odnosa prema kretanju i vježbanju.

Kako u „Leptirićima“ izgleda jedan sat tjelesne i zdravstvene kulture, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Odgojiteljice: Katarina i Maja

 

Skip to content