TOČKICE SU NAUČILE NIZATI

Objavljeno : 20. lip 2023.

TOČKICE SU NAUČILE NIZATI

Fina motorika je sposobnost stvaranja sitnih preciznih pokreta rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Dijete s dobro razvijenom finom motorikom bit će sposobno izvršavati praktične aktivnosti: pravilno korištenje pribora za jelo, čišćenje prosute hrane, otvaranja / zatvaranja bočica sa sokom ili vodom, otkopčavanje / zakopčavanje gumbića, otvaranje / zatvaranje patent zatvarača na odjeći, vezivanje cipela, češljanje….. Kroz aktivnosti fine motorike dijete će doživljavati svijet oko sebe. Posebno kroz osjet dodira dijete će vlastitim iskustvom naučiti o kvaliteti predmeta: što je teško, lako, veliko, malo, hrapavo, glatko, mokro, suho, toplo, hladno.

Kako bi Točkice razvile i usavršile svoju finu motoriku, sudjelovali smo u aktivnostima nizanja. Nizati se mogu svi predmeti koji nas okružuju, pa se u nekom nizu mogu kretati i djeca. U sobi smo nizali srca na čupavu žicu, tjesteninu i geometrijske oblike na špagu, nizali smo i drvene kružiće u visinu. Uz pomoć drvenih kockica složili smo razne nizove u boji te na taj način ponovili kako se koja boja zove. Izrađujući nizove od šarenih kružića u likovnoj aktivnosti djeca su pokazala koliko su spretna u finoj motorici, slijeđenju uputa te koliko im je razvijena koncentracija za neku aktivnost. Što se sve može nizati otkrili smo i u dvorani kada smo nizali plastične kolute na uže, ruke i noge. Najzanimljivija aktivnost na ovu temu bile su aktivnosti vezane uz slikovnicu „Vrlo gladna gusjenica“.

Ova tema kod djece je pobudila interes za istraživanjem i otkrivanjem svijeta oko sebe. Djeca su i dalje nastavila istraživati što se sve može staviti u niz.

 

Odgojiteljice Paula i Antonia

 

 

Skip to content