UPOZNAJMO ZNANOST-eksperimenti s vodom

Objavljeno : 19. lip 2023.

UPOZNAJMO ZNANOST-eksperimenti s vodom

Djeca najbolje uče i pamte kroz istraživanje i igru. Tako smo mi željeli djeci približiti utjecaj ljudi na čistu vodu . Kroz eksperiment :
-4 ČAŠE VODE , BOJU ,4 . LISTA SALATE
Djeca su mogla vidjeti da boja koja je u čaši utječe na boju lista salate u čaši . Tako možemo zaključiti da moramo paziti što sipamo u zemlju i vodu , jer to utječe na rast biljaka. Moramo paziti na zdravi okoliš ako želimo jesti zdravo.
Drugi eksperiment je bio :
-ČAŠA , ULJE I VODA
Djeca su sipala ulje u vodu. Zaključili su da se ulje uvijek izdvoji na površini vode. Ne može se povezati.
Treći eksperiment je bio:
-VODA ,BALONI, IGLICA
U ovom eksperimentu smo istraživali zadržavanje vode u balonu ,ako ga probušimo prije sipanja vode u balon , i sipanje vode u balon i bušenje nakon toga. Istraživanjem su djeca zaključila da balon zadržava vodu ako prije sipanja vode probušimo balon. Kada je balon pun vode i napravimo rupicu ,voda odmah curi van.
-DVIJE ČAŠE S VODOM, PAPIRNATI RUČNIK, BOJA
Istraživali smo kako voda putuje iz čaše gdje je voda obojena u čašu s čistom vodom. Trajalo je malo duže ,ali su djeca vidjela kako prljava voda putuje u čistu vodu. Zaključili smo da moramo paziti gdje odlažemo prljavu vodu ,jer ona ako nije bačena u odvodne cijevi može naći put do čiste vode i zaprljati je i zagaditi.
Zajedno smo otišli do bare i tamo uzeli vodu u staklenku. Promatrali smo vodu povećalom i ustanovili da je puna mulja i prljavštine. Istraživali smo u knjigama i plakatima OD OTPADNE – ČISTA VODA , I VODA IZVOR ŽIVOTA, ZAŠTITA VODA … Odlučili smo i mi očistiti vodu kroz eksperiment:
-VODA IZ BARE , GAZA ,CJEDILO
Sami su čistili vodu i vidjeli da je to jako teško doći do čiste vode. Zaključili smo da vodu moramo čuvati, jer ako je ne čuvamo bit će problema s čistom vodom . Djeca su pokazala veliki interes za ova istraživanja i znanost. Nadamo se da smo barem malo utjecali na njihova promišljanja i spoznaje koje su ovim dobili. Na kraju tjedna zabavili smo se slikanjem ,Što sve voda može…

Odgojiteljice : Marina i Magdalena

Skip to content