USUSRET RAZVOJU GRAFOMOTORIKE

Objavljeno : 24. ruj 2019.

USUSRET RAZVOJU GRAFOMOTORIKE

Početkom nove pedagoške godine smo se preselili  u novi prostor koji smo prvih nekoliko dana intenzivno otkrivali, istraživali i upoznavali – gdje, kako i s čime se igrati. Novi prostor u kojem boravimo za nas znači i to da smo godinu dana stariji te da su nam se interesi i potrebe promijenili. Navršavamo četiri godine kad je najlakše uvježbati pravilan hvat držanja olovke koji pripada području razvoja fine motorike. Razvojem fine motorike dijete će biti uspješnije u grafomotoričkim aktivnostima. No, što je zapravo grafomotorika?

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja, odnosno motorička sposobnost pisanja slova.

Mnogo je lakše poučiti dijete ispravnom hvatu u početku pisanja, dakle u dobi od oko četiri godine, nego kasnije ispravljati pogrešno naučeni hvat. Grafomotorika se može uvježbati, zato je potrebno djetetu ponuditi aktivnosti koje mu u tome pomažu. Neka djeca ne žele crtati i bojati pa s njima nije dobro nasilno provoditi grafomotoričke vježbe. Ne treba odustati od poticanja tih aktivnosti te se za početak mogu ponuditi zamjenske aktivnosti za razvoj grafomotorike kao što su:

  • nizanje slamki i perli na špagu, žicu, flaks, konac
  • slaganje kocki ili puzzli
  • slikanje prstima, crtanje kredom
  • različite aktivnosti umetanja
  • rezanje škaricama.

Za gore navedene aktivnosti, ponudile smo djeci veliki i raznoliki izbor materijala koji djeca mogu svakodnevno koristiti za igru prema vlastitom interesu i željama.

Odgojiteljice: Ljiljana i Martina

 

 

Skip to content