VREĆICA  SREĆICA

Objavljeno : 9. svi 2022.

VREĆICA  SREĆICA

Čitanje slikovnica važno je za razvoj dječjeg govora, ali i za razvoj mašte, spoznaje i stvaralaštva….Razumijevanje priča koje se djetetu čitaju ili ih odrasla osoba priča, predstavlja veliki zadatak za dijete predškolske dobi, no ono se dobro osjeća kad se čita s njim i dijeli njegov doživljaj, kad se razgovara s djetetom o svemu što ga se dojmilo, što ga zanima, veseli, nasmijava ili što ga brine, plaši…kad ga se sluša, kad mu se čita više puta, njegove omiljene slikovnice. Sa slikovnicom, se može družiti. Slikovnica se može: nekome ispričati, odigrati, odglumiti s nekim, „ čitati“  njene slike ili nacrtati, naslikati.

U sklopu projekta „ Čitam ti priču“ , Srčeka su uključila i roditelje. Vrećica Srećica je posebna vrećica koju je svako dijete nosilo kući.

U sebi je nosila poruku Čitaj mi, koja glasi:

Čitaj mi mama

Jednu priču prije sna,

jer uz tvoj glas

priča je čarobna!

Čitaj mi tata

nađi malo vremena,

da slušam priču

kraj tvoga ramena.

Zagrlit ću vas jako

kad završava dan,

a vi mene pričom

otpratite u san.

Dakle dijete je u vrtić donijelo priču koju najviše voli čitati te je s roditeljem izradilo štapnu lutku iz te priče. Pomoću lutke dijete je ispričalo svoju priču. Uz slikovnice smo ponovo uživali u zajedničkom čitanju, rješavali zagonetke, problem, ispričali drugačiji kraj, izmislili svoju priču. Kazalište u sobi je pomoglo ukomponirati izmiješane i nove priče koje su stvarali svojim likovima.

 

Odgojiteljica Sabine i med. sestra Mirjana

 

Skip to content