ZAŠTITNA I ZDRAVSTVENA ZANIMANJA U KOCKICAMA

Objavljeno : 12. svi 2022.

ZAŠTITNA I ZDRAVSTVENA ZANIMANJA U KOCKICAMA

Poznato je da se iskustvom najbolje stječu znanja. Kockice su u protekla dva tjedna posjetile Javnu vatrogasnu postaju Đurđevac, Policijsku postaju Đurđevac, Ordinaciju dentalne medicine, Hitnu pomoć Đurđevac i Ljekarnu Štefanić.

4. svibnja 2022.godine  Javna vatrogasna postaja Đurđevac imala je dane otvorenih vrata. Vozili smo se u vatrogasnom kombiju, vidjeli smo zaštitnu odjeću i opremu, prikazali su nam kako izgleda gašenje požara s kamiona te kako se radi pjena.

Uputili smo se u policijsku postaju gdje su nas policajci srdačno dočekali i ispričali djeci o važnosti njihovog posla te na koji način ih najbrže mogu kontaktirati ako su u opasnosti ili ako uoče da je nekome potrebna pomoć. Vidjeli smo ćelije za zatvorenike, policijski kombi i prostor gdje se prevoze uhićeni. Sjedili smo na policijskom motoru te imali priliku držati lisice, značku i palicu za zaustavljanje.

Sljedećeg tjedna smo posjetili ljekarnu Štefanić. Djeca su imala priliku istražiti laboratorij u kojem farmaceuti rade lijekove, kreme i razne kapi te spoznati kako oni samo ne prodaju već gotove lijekove. Vidjeli su kako se mjeri tlak i razina šećera u krvi. Postavljali su mnoga pitanja i dijelili svoja vlastita iskustva na koja su nam rado odgovorili.

12. svibnja smo odlaskom do Hitne pomoći i dentalne ordinacije obilježili dan medicinskih sestara. Kod stomatologa smo ponovili važnost higijene zubi, kako ih pravilno peremo, a dobrovoljci su dobili i pregled zubi. Neka djeca su imala priliku po prvi puta iskusiti odlazak i pregled kod zubara.

Djelatnici hitne pomoći pokazali su nam kola hitne pomoći, koju opremu kola sadrže, čemu služe sirene, što se nalazi u torbi za pružanje prve pomoći. Ponovili smo usvojeno o sigurnoj vožnji i ponašanju pješaka u prometu jer ih je hitna pomoć podsjetila na nesreće u prometu.

Djeca su kroz protekla dva tjedna spoznala važnost zaštitnih i zdravstvenih zanimanja te smo usvojili brojeve hitnih službi. Kroz izradu poklona za naše domaćine od kartona i kolaža smo razvijali preciznost, međusobnu suradnju, čekanje na red i strpljivost.

Odgojiteljice: Veronika i Dubravka

Skip to content