ZDRAV NAČIN ŽIVOTA I KRETANJA: POSJETA KOCKICA KUD-U PETAR PRERADOVIĆ

Objavljeno : 31. svi 2023.

ZDRAV NAČIN ŽIVOTA I KRETANJA: POSJETA KOCKICA KUD-U PETAR PRERADOVIĆ

 

 

Ples je jedan od mnogo oblika kretanja. Kako najbolje spojiti kretanje i tradiciju nego odlaskom na folklornu probu. U suradnji s majkom Kristinom Benko Markovicom Kockice odlaze u prostorije KUD-a Petar Preradović kako bi usvojili tekstove pjesama, korake plesova i spoznali što je to našivavanje.

Šetali smo u parovima do KUD-a, ponavljali već usvojena znanja o prometu i ponašanju u javnim ustanovama kao što su prostorije Doma kulture u koji smo se uputili.

Najprije smo se uputili do prostora s klavirom gdje je gospođa Kristina svirala „Pozvale so dekle dečke“. Djeca su najprije poslušala matricu, zatim su usvajali redak po redak teksta svi zajedno. Vidjeli su razne instrumente: tamburu, trstenicu, dvojnicu, bajs. Svako dijete se okušalo u sviranju bajsa. Zatim su imali priliku vidjeti razne narodne nošnje Podravine i ostatka Hrvatske. Usvojili su nove riječi kao što su: poculica, dukati, opanci. Gospođa Slavica Benko je djeci pokazala kako se precrtava mustra za našivavanje pomoću indigo papira. Djeca su bila iznenađena jer dosad nisu imala priliku raditi s indigo papirom. Na kraju našeg druženja u KUD-u Petar Preradović djeca su pokazala svoje znanje u plesanju „Grizlica“, a gospođa Kristina im je pokazala pokrete kola „Srebrna kola, zlaten kotač“. Svi zajedno smo ponovili brojalicu „En ten tini“ uz pratnju klavira.

Kockice uživaju u pjesmi i plesu, svakodnevno iskazuju interes za glazbu i pokret u ritmu. Jednako tako, imali su mogućnost proširiti dosad usvojena znanja o tradiciji i kulturi Podravine.

 

Odgojiteljice: Veronika i Dubravka

Skip to content