ZIMA, ZIMA BIJELE ZUBE IMA…

Objavljeno : 22. sij 2024.

ZIMA, ZIMA BIJELE ZUBE IMA…

Da djeca vole snijeg svima je dobro poznato. S veseljem gledaju na svaku novu pahulju i na magični snježni pokrivač. Poticaji u skupini Mišići bili su usmjereni aktualnim vremenskim prilikama  i upoznavanju godišnjeg doba zime. Djeca tako upoznaju zimu i sve njene osobitosti kao godišnjeg doba. Upoznali smo se sa zimskom odjećom te smo oslikavali kape i rukavice. Oduševljenje djece nastalo je kod oslikavanja s ledom u boji koji je bio i sama istraživačka aktivnost zbog njegove topivosti na visokim temperaturama. Osim istraživačke aktivnosti oslikavanja s ledom, djeca su se okušala i u izradi umjetnog snijega od sode bikarbone i pjene za brijanje.
Mišići su se najviše osvrnuli na pjevanje pjesmica o zimi kao što su „Zima, zima e pa šta“, „Padaj, padaj snježiću“, „Ide zima“ i sl. Odgojiteljica Maja s mišićima je odradila glazbenu aktivnost metodičkog upoznavanja, pjevanja i sviranja pjesmice o snjegoviću. Djeca su najprije naučila pjesmicu uz slikovne aplikacije, a kasnije su se okušali i u sviranju uz pjevanje. Ovim aktivnostima kod djece potičemo razvoj slušanja i razumijevanja govora, govornih vještina, bogaćenje rječnika, vještinu slušanja, sposobnost doživljavanja i razumijevanja literalnih i scenskih djela kao i razvoj glazbenog pamćenja, ali i dobru zabavu. Djeca su pokazala veliki interes za aktivnost punjenja plastičnih boca vatom za snjegovića. Bogatili smo rječnik imenujući predmete povezane sa zimom.
Svoje oduševljenje snijegom, pahuljicama i zimskim aktivnostima pokazali su boravkom na otvorenom. Mišići su radili snjegovića, grudali se te radili snježne anđele. Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Djeca u neposrednom kontaktu sa snijegom  i ledom dobivaju mogućnost razvijanja taktilne percepcije.

Odgojiteljice Maja i Klara

 

Skip to content